Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Städarna firas med egen dag

Har du gett städaren på ditt kontor en blomma i dag? Det borde du göra - i dag är det nämligen Internationella Rättvisedagen för städare. Annette Ekström på Unionen fick en solros av redaktionen.
Johanna Rovira Publicerad

Över hela världen firar fackliga företrädare dagen för rättvisa och värdighet för städare. Fast fackförbundets Unionens städare hade inte fått någon blomma när Kollega gav henne en.

- Det låter väldigt trevligt med en dag då vi ska synas, säger Anette Ekström, som är anställd på det städbolag Unionen anlitar för sitt huvudkontor och har hållit Unionen rent och snyggt i snart fem år.

- Jag tycker personalen här är övervägande bra, men visst har jag varit med om tidigare arbetsplatser där städarna nästan varit osynliga.

Utan städare skulle världen snabbt klägga igen - toaletterna skulle vara oanvändbara och kirurger skulle inte kunna operera, konstaterar Fastighetanställdas förbund. Förbundet delar därför  i dag ut blommor till passagerare på Arlanda för att dessa ska ge dem till städare på destinationsorten.

På andra flygplatser i Europa sker liknande aktioner som organiseras av städarnas fackföreningar i den gemensamma organisationen UNI för att sprida budskapet att städare ska bemötas med respekt, ha schysta löner och arbetsvillkor, mindre arbetsbelastning och rimliga arbetstider.

- Det värsta med jobbet är stressen. Och att folk inte spolar efter sig på toaletten och det får stå över helgen. Sen klagar de på att det luktar!, säger Anette Ekström.

-  Sen kunde ni vara bättre på att hålla rent på skrivbordet för då blir det bättre städat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.