Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sparkad efter smörgåsbråk

Efter företagets julfest utbröt tumult. En kvinnlig anställd ska ha stulit en manlig kollegas smörgås. Denne anklagades i sin tur för att slagit till sin kollega och blev av med jobbet. Nu kräver Unionen 120 000 kronor i skadestånd till den avskedade.
Niklas Hallstedt Publicerad

Bolaget bjöd på julfest i Falun. När julmiddagen var överstökad begav sig mannen till sitt hotell. Väl där beställde han två smörgåsar i receptionen. En av dem åt han upp, den andra hann han däremot aldrig börja på, enligt stämningsansökan. Den ryckte den kvinnliga kollegan åt sig. När han protesterade ska hon bara ha skrattat. Mannen ringde då polisen och gjorde en anmälan om stöld.

Därefter trappades bråket upp. Mannen ska ha gett kvinnan en knuff så hon satte sig i soffan. Hon i sin tur ska ha svarat med att svinga ett slag med en tallrik mot mannens huvud utan att träffa. När en polispatrull kom till hotellet anmälde den kvinnliga anställde mannen för misshandel. Enligt henne hade hon fått ett slag i ansiktet med knuten näve så att hon föll omkull, därefter ska mannen ha tagit tag runt hennes nacke och slagit henne ytterliga gånger.

Det fanns dock inga synliga skador, enligt polisen. Vidare ska den manliga anställde ha framstått som lugn och sansad, medan kvinnan och andra närvarande kollegor uppfattats som berusade. Förundersökningen om misshandel lades också ned.

Trots det dröjde det inte länge förrän bolaget avskedade mannen för den påstådda misshandeln. Unionen, som menar att mannen haft rätt att freda sig på det sätt han gjort, kräver förutom ersättning för förkortad inkomst ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.