Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slabbiga kollegor stör

Den som bryter mot de oskrivna reglerna på jobbet riskerar att bli utfrusen. Bästa sättet att undvika problemen är att prata om dem, säger ledarskapskonsulten Nils Hallén.
Niklas Hallstedt Publicerad
odiskat porslin i slasken

Visst finns det saker som är tabu att göra på jobbet. I en undersökning från Vasakronan redovisas vad som är och inte är accepterat bland kollegorna på kontoret. Värst är att flörta med chefen. Nästan lika illa är det att fjäska för honom eller henne för att få fördelar.

- Det finns oskrivna regler i alla sociala sammanhang, inte minst på jobbet. Som nykomling tillåts man göra fel, men inte i mer än tre till sex månader. Sedan riskerar man att bli utfrusen, säger Nils Hallén.

Många av dem som inte anpassar sig till det rådande regelsystemet inser det inte själva och är dessutom övertygade om att de handlar rätt, enligt Nils Hallén. Ett exempel är hur man ser på stölder på jobbet. På de flesta arbetsplatser är det mer eller mindre okej att småstjäla. Ingen höjer på ögonbrynen om man tar med post it-lappar hem eller kopierar privata dokument. Då kan den som vägrar att ens ta ett gem uppfattas som störande.

Vilka regler som gäller varierar mellan arbetsplatser och situationer.

- Så länge gruppen inte har problem tillåter man avvikelser från normen. När det blir problem börjar man leta efter syndabockar, säger Nils Hallén som tror att utrymmet för dem som avviker har minskat i takt med nedskärningar, högre tempo och större press i arbetslivet.

Bland de saker som kollegor har svårt att acceptera, enligt Vasakronans undersökning finns att inte ta hänsyn, till exempel inte plocka bort disk efter sig. Det är ett typiskt irritationsmoment, säger Nils Hallén.

- Köket och hur köket sköts är en ständig diskussion på arbetsplatser. Det handlar ofta om en annan sak: Om jag inte kan lita på att du kan hålla rent efter sig i köket, hur kan jag lita på att du gör ditt jobb?

Ytterligare en punkt som är svår att acceptera, enligt undersökningen, är när kollegor har utmanande klädsel.

- Det är skrämmande att den punkten kommer högt. Det är ju en ren genusfråga, säger Nils Hallén.

Vad ska man då göra för att råda bot på det här slaget av irritationsmoment?

- Man måste prata om hur man ska förhålla sig till varandra och lyfta upp saker som irriterar. Jag tror att arbetsplatsen vinner på om man är modig nog att säga vad man tycker. Man måste skapa en miljö där man kan prata om sina olikheter.

Fakta

Vad är accepterat bland kollegor att göra på kontoret:

1. Att någon blir för berusad på firmafesten (62 procent)
2. Flörta med en kollega (37 procent)
3. Tala högljutt (36 procent)
4. Snacka skit om andra på kontoret (24 procent)
5. Inte ta hänsyn (t ex inte plocka bort disk efter sig) (23 procent)
6. Ha utmanande kläder (20 procent)
7. Att köra med assistenter och nyanställda (12 procent)
8. Fjäska för chefen för att få fördelar (11 procent)
9. Flörta med chefen (9 procent)

Källa: Vasakronans Kontorsbarometer från i fjol som bygger på svar från 900 kontorsanställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.