Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skorna gör tjänstemannen

Tror du dig kunna avgöra var en person jobbar med bara en blick på hur denne klär sig? Kan du i så fall gissa vad dessa sex personer arbetar med, utifrån vilka skor de bär?
Linda Svensson Publicerad 13 september 2010, kl 11:50

Se på dina skor - andra gör det, var en slogan som skohandlarna tog fram. Många kan välja vilka skor de ska ha på sig på jobbet, men inte alla. Kan du para ihop rätt person med rätt skor?

Sonny Löfgren, ingenjör, Scania

"Jag gör projektuppföljningar och är ett stöd i utvecklingsprojekt. Jag kollar hur långt de har kommit i projektet och hur långt vi har kvar till produktionsstart och ser till att det stämmer med leveranser.

Jag har inneskor på jobbet, men aldrig tofflor. Jag hade Ecco tidigare och de blev inte å varma som de här, lite billigare."

Lena Tynnemark, programsamordnare, Röda korset

"Jag är bland annat ansvarig för Röda korsets besöksverksamhet, en stor och viktig verksamhet som finns i hela landet. Besöksverksamheten är mycket mer än enbart besök hos enskilda. Röda Korset vill skapa mötesplatser där människor kan få gemenskap och finnas i ett socialt sammanhang. Mitt jobb är att skapa förutsättningar och ge stöd till våra frivilliga och tjänstemän i regionerna. I arbetet ingår också att ha kontakt med andra organisationer och myndigheter i Sverige. 

Mina skor måste vara sköna och anpassade efter väderleken. Det gör inget om de är snygga också. Inget högklackat, det går bort."

Maria Nilsson, butikssäljare, Systembolaget

"Jag jobbar med allt i butiken. Jag sitter i kassan, plockar varor, kör truck, en del administrativt arbete och servar kunder. Det är ombytligt jämfört med vanlig handel.

Vi måste ha skyddsskor. De är rätt otympliga, men har man kört trucken över fötterna en gång så ser man till att ha dem på sig. Det är stål både över och under foten, ifall man trampar på glas eller tappar något på foten. De luktar inte så gott de här skorna."

    1                                    2                                   3               


     4                                   5                                    6                    

Magnus Lindner, flygvärd, Malmö Aviation

"Jag jobbar mest på inrikesflygningar. På sommaren och vintern kan det bli en del charter också. Då hyr reseföretag, som Apollo eller Ving, flygplanen. Ibland är det en del privata flygningar. Det är en rolig kompott.

Jag tar hand om passagerare, kontrollerar säkerheten och serverar kaffe och te. Jag har jätteroligt på jobbet, alltid.

Vi får köpa skorna själva, men bidrag från företaget. Det är viktigt att de är hyfsat bekväma att gå i. De får inte vara skitiga, det ser inte så bra ut. Jag byter arbetsskor ungefär fyra gånger om året."

Anne Thelander, informationsansvarig NHR Neurologiskt handikappades riksförbund

"Jag är informatör och journalist, vilket innebär att jag producerar broschyrer, har presskontakter, skriver artiklar till medlemstidningen och internt. Ibland har jag utbildning för medlemmar och förtroendevalda, och medverkar eller arrangerar mässor. Vi är en liten organisation, så då får man göra allt möjligt. Sedan är jag klubbordförande också.

Mina skor måste funka att stå i länge. Klackar har aldrig varit min grej, eftersom jag är lång och ofta har lite småbråttom. Dessutom har jag kalle Anka-fötter, det begränsar utbudet. Skorna får gärna vara sportiga, inte tantiga."

Malin Linnér, laboratorieingenjör, Astrazeneca

"I huvudsak handlar jobbet som laboratorieingenjör om att genomföra analyser utifrån skrivna metoder. Man måste följa de fastställda metoderna till punkt och pricka. Vi kontrollerar att substansen eller tabletten innehåller det den ska. Man måste vara väldigt noggrann, det är A och O. Det är ett vanligt jobb inom läkemedelsbranschen. Vi är minst 300 laboratorieingenjörer.
Det är arbetsskor som gäller, det finns några olika att välja på. Om man är ovan är det bra att skifta lite. Det märker man efter semestern till exempel. Man blir trött i benen, eftersom man står och går väldigt mycket.
När vi går ut från laboratoriet, till exempel för att äta lunch, måste vi byta kläder. Det fastnar små partiklar och de ska vi inte bära med oss."

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.