Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjuk + gravid = ingen sjukpenning

När Therese Holmberg, 33 år, mådde som sämst under graviditeten kunde hon knappt resa sig ur sängen. När hon väl hade gjort det, fick hon ta stöd av väggar och möbler för att ta sig fram. Men någon sjukpenning ville inte försäkringskassan ge henne.
Petra Rendik Publicerad 27 maj 2009, kl 11:09
Therese Holmberg blev sjukskriven när hon väntade barn. Men graviditet är ingen sjukdom hävdade försäkringskassan, som nekade henne sjukpenning.

2006 blev Therese gravid med sitt första barn. Förlossningen var beräknad till februari 2007. Redan i 17:e graviditetsveckan fick hon besvär av foglossning, värken satt framför allt i bäckenet och ryggen.

Therese arbetade inom hemtjänsten och snart förstod hon att det skulle bli en svår uppgift att hjälpa de gamla. Men eftersom hon bara jobbade som springvikarie kunde hon inte ansöka om havandeskapspenning.

Så hon bet ihop och trotsade smärtan.

Men det blev snart värre. När Therese var gravid i 8:e månaden kunde hon nästan inte gå. Det var som om någon stack en kniv i ryggen på henne, om och om igen.

- De äldre som jag arbetade med blev arga på mig för att jag hjälpte dem med olika sysslor, de förbjöd mig nästan att bära matkassar, säger Therese.

Försäkringskassan visade inte samma omsorg.

Trots att en läkare till slut sjukskrev henne på heltid ansåg försäkringskassan att Therese visst kunde jobba, alternativt skaffa sig ett lättare jobb. Men vem skulle anställa en kvinna som inom två månader skulle föda barn? Dessutom ansåg försäkringskassan att foglossning var ett naturligt tillstånd under en graviditet och ingen sjukdom, därför kunde det inte bli tal om sjukpenning.

- Kvinnan på försäkringskassan tyckte inte ens att det vara någon idé att överklaga och då gick luften ur mig. Man är ju känslig när man är gravid och har man haft så ont så länge så blir man väldigt nedstämd. Så jag gav upp helt enkelt.

I två månader hade Therese ingen inkomst, att jobba var uteslutet. Hon fick leva på sambon och föräldrarna.

26 februari 2007 födde hon en liten Elliot och Therese valde att glömma hela händelsen. Men under hösten samma år läste hon att JämO valt att stämma försäkringskassan för att de nekat andra gravida sjukpenning. Då ilsknade Therese till.

- Allt kom tillbaka. Jag blev så förbannad, det är inte klokt egentligen att gravida som har stora besvär inte ska få sjukpenning. Jag har alltid haft hög arbetsmoral och jobbat in i det sista med svår värk och det räknades inte.

Therese kontaktade JämO, eller DO som det heter från årsskiftet, och berättade sin historia. Nu har DO stämt försäkringskassan i 6 nya fall för brott mot förbudet mot direkt könsdiskriminering, Therese är en av dem. Hon hoppas att reglerna ska förändras och att gravida ska få vara sjuka som alla andra och därmed ha rätt till sjukpenning.

Therese kan tänka sig flera barn men hon är orolig, tänk om hon får samma besvär igen?

- Som tur är har jag fast jobb idag och kan ansöka om havandeskapspenning men det är ju tokigt att man ska oroa sig för försäkringskassan när man planerar att skaffa barn.

Fakta

Sen 2005 omfattar förbudet mot könsdiskriminering även socialförsäkringar. Sammanlagt stämmer DO försäkringskassan i 15 fall men flera fall kommer in hela tiden enligt Pia Engström Lindgren, chefsjurist på DO. Gravida kvinnor nekas sjukpenning i hela landet, det finns alltså inga värstingkommuner. Men för några år sen uppmärksammade några läkare att i Västerbotten hade försäkringskassan som regel att inte sjukskriva gravida, särskilt inte om man hade besvär som var nära förknippade med en graviditet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.