Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sitter du på en guldgruva?

Bättre ljudkvalitet och äkta känsla säger samlarna. Opraktiska och fula säger skeptikerna. Trots delade meningar har vinylskivan fått sin renässans. Det stigande intresset kan synas också på prislappen.
Lina Jonsson Publicerad

Cd-skivan håller på att gå i graven. Nedladdningen från internet sänker försäljningssiffrorna och butik efter butik slår igen. En musikprodukt som däremot är på återtåg är den gamla hederliga vinylskivan. De flesta känner igen de karakteristiska 45-varvarna. Stora och svarta, fodral i kartong, med en leende Elvis eller Johnny Cash på framsidan. Men hur mycket är de värda i dag? Hur vet man vilka som bör sparas och vilka som hör hemma i papperskorgen? För det finns ett värde för den som bemödar sig att se efter. För två år sedan såldes till exempel en sällsynt singel med Madonnas "Lucky star" för drygt 10 000 kronor, en komplett Queensamling för 70 000 kronor och ett Japanpressat exemplar av MC5:s " Tonight" för 12 000 kronor. Försäljningen är inte längre exklusiv för kunniga butiksägare utan öppen för alla hemmasäljare i och med Ebay och Tradera.

För den som är måttligt intresserad räcker det att titta på en sak: omslaget. Är skicket fint, finns det en snygg etikett och saknar skivan repor kan den vara värd att sälja. Vissa skivor är naturligtvis mer unika än andra. Det gäller framför allt dem som tryckts i små upplagor, udda utgåvor, eller lanserats men sedan dragits in. Ett sådant exempel är den mytomspunna Beatlesskivan " Yesterday and Today", även kallad "Slaktaromslaget".

Skivan släpptes på bolaget Capital och på bilden av omslaget satt Beatlesmedlemmarna i vita rockar med köttstycken och halshuggna dockor på axlarna. Skivan drogs in direkt och man klistrade istället på en ny etikett kallad "the trunk cover" där beatlarna står lutade mot en stor koffert. Dessa två omslag har blivit en slags helig graal för skivsamlarna och man delar därför in dem i olika prisklasser. Den dyraste och ovanligaste är förstås originalet " butcher cover". Har man ett överklistrat original kallas det för second state. Har man dragit bort den påklistrade etiketten har man ett "third state album" och det fjärde steget är den utbytta varianten.

Andra dyrgripar är till exempel svenska utgåvor med stora namn som The Beatles, Kinks och Miles Davis. Även svenska stjärnor som Abba är hett eftertraktade i Tyskland och Holland.

Oavsett priser och kvalitet - trots att det är flera decennier sedan vinylskivan spelades är den här för att stanna. Så plocka fram dina gamla 45-varvare. Lägg nålen i spåret och njut!

Fakta

Värde och kvalitet

  • Skicket är a och o. Har en skiva ett avdraget klistermärke, repa eller namnteckning sjunker värdet med cirka 30 procent.
  • Tryckland. Engelsk-, amerikansk- eller svenskpressade skivor är ofta värda mer än till exempel holländska och tyska.
  • Vilket bolag är den producerad på? Vertigo är populärt.
  • Tänk på att sälja på rätt ställe. I en butik får du räkna med att få hälften av försäljningsvärdet. Har du tid - kolla vad skivorna kan vara värda innan du går till butiken.
  • Generellt är musik som håller årtionde efter årtionde ofta värd att behålla: Elvis, Beatles, Madonna, Rolling Stones, Led Zeppelin och Kinks. Och dyrast är deras "avvikningar": promotionplattor och små upplagor.
  • Gå in på Tradera och Ebay för att se slutpriset på vinylskivorna. Det kan ge dig ett hum om vad de är värda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.