Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifordförande mister fallskärm

Ett utvecklingsprogram för Sifs högsta förtroendevalda ska ersätta nuvarande system med avgångsvederlag. Som en följd av det blir Mari-Ann Krantz av med sin fallskärm, när hon i morgon väntas få förnyat förtroende som förbundsordförande.<br />
Publicerad
Sifs kongress i Göteborg klubbade på tisdagen ett program som ska hjälpa styrelsens ledamöter att återgå i arbete, när de slutar sitt förtroendeuppdrag.
- Ledamöterna ska inte behöva tappa sin kompetens. Det gäller särskilt yngre medlemmar mitt uppe i karriären, sa valberedningens ordförande Lars Eliasson, IBM, när han presenterade förslaget.
Ledamöternas arbetsgivare ska vara med när de individuella programmen utformas. Via PU-samtal ska man komma överens om kompetensutveckling och eventuellt byte av arbetsuppgifter, outplacement eller annat..
- Det här innebär också att fallskärmar, typ avgångsvederlag, försvinner, klargjorde Lars Eliasson.
Sifs ordförande Mari-Ann Krantz har haft en fallskärm, som garanterat henne inkomster i två år om hon tvingats sluta eller valt att själv lämna sitt uppdrag. Hon skulle ha fått full lön i tolv månader och 70 procent av lönen under andra året. Nu är den uppgörelsen historia. Någon annan ekonomisk uppgörelse - för att kompensera bortfallet - har ännu inte förts med Mari-Ann Krantz.
- Men utvecklingsprogrammet innehåller pensionslösningar. Eftersom Sifs ordförande är anställd av förbundet får den frågan tas upp med arbetsgivaren Sif, säger Lars Eliasson.
Styrelsens övriga ledamöter har inte haft några avtal om avgångsvederlag. De båda vice ordförandena Lilian Ringsand och Thord Wedin, som i morgon avgår med pension, har fått pensionsuppgörelser som finansieras av både Sif och deras arbetsgivare.
Gårdagens kongressbeslut om styrelsens löner och arvoden och ordförandens fallskärm tolkas något olika av kongressombuden, visar testfrågor som Siftidningen ställt. Varför delades inte förslaget ut i förväg i stället för att föredras muntligt omedelbart före beslut?
- Jag har inget bra svar på det. Det har stötts och blötts. Vi kom överens med kansliledningen om att hantera frågan så här. Om det är rätt eller fel vet jag inte, säger valberedningens ordförande Lars Eliasson.
En uppgift som det rått delade meningar om är huruvida ordförandens lön bestäms att gälla med samma belopp för hela kongressperioden. Rätt svar är att lönen under den senaste kongressperioden justerats två gånger efter kongressåret 2000. År 2002 späddes den på med ca 4 000 kronor till 77 000 för att anpassas till de sifanställdas lönesystem med s k förtroendearbetstidstillägg.
I morgon behandlar kongressen stadgarna. Där finns ett förslag att löner och arvoden ska kunna justeras varje år under kongressperioden för såväl styrelse som fullmäktige och kongress.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.