Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifanställda överlevde flodvågen

Sex anställda på Sifs förbundskansli och avdelningskontor befann sig i Sydostasien, när tsunamin sköljde in över land och människor. Alla är rapporterade välbehållna.<br />
Publicerad
Susann Ternholt som jobbar på Sifs internationella sekretariat i Stockholm befann sig med sin sambo på Phi Phi-öarna, ett av de thailändska turistparadis som drabbades allra hårdast.
- Vi hade tur. Vi blev inte ens blöta om fötterna. Jag har inte ett blåmärke, säger Susann Ternholt som återvände till Sverige med reguljärflyg från Bangkok i lördags.
Hon och sambon var på väg ner till stranden och mötte springande människor. De förstod ingenting förrän en man kom rusande med ett barn under vardera armen och skrek på engelska om en flodvåg. Paret flydde då upp på en kulle, sandrevets högsta punkt. Bakom sig hörde de braket från vattenmassorna. Efteråt kunde de ge en hjälpande hand till nödställda människor bland all bråte och förstörelse.
- Det kändes bra att kunna göra lite nytta. Den första thailändska helikoptern började hämta allvarligt skadade efter fem, sex timmar. Vi blev evakuerade med båt efter 24 timmar.
- På sjukhuset i Krabi sökte vi upp flera av dem vi hjälpt. De var då omplåstrade och hade fått medicin.
Susann Ternholt är imponerad av lokalbefolkningens stöd till turisterna, som fick mat och kläder. I likhet med många svenskar i katastrofområdet är hon kritisk till de svenska myndigheterna.
- Vi mötte tjänstemän från Thailands UD, Danmarks och Italiens ambassader. På en vecka såg vi inte en enda svensk representant. Ingen information fanns heller om hur människor utan pass och resehandlingar skulle kunna ta sig hem. Vi gick själva in på ett Internetcafé och mejlade till svenska UD om våra personnummer och namn och att vi var oskadda, berättar hon.
- Vi hoppades genom detta att ta oss från listan över saknade. Men vi visste fortfarande inte om vi räknades som saknade då ingen information fanns om vart man skulle vända sig.
De övriga fem anställda hos Sif var på resa i Malaysia, Indien och Bali. Thomas Wallberg, biträdande chef på förhandlingsenheten, bodde med sin familj i en bungalow på ön Langkawi i Malaysia. Familjen väcktes av jordbävningen.
- Hyddan på pålar gungade i tio minuter. När vi åkte neråt stranden såg vi sönderslagna båtar i marinan. En by längre bort var skövlad. Men inga hade dött i vårt område, säger Thomas Wallberg.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.