För två år sedan tog riksdagen ett principbeslut om att införa ett individuellt kompetenssparande. Sedan dess har olika tekniska lösningar utretts. I de pågående budgetförhandlingarna diskuteras enligt Dagens Nyheter om pengarna ska användas för att finansiera rot-avdrag, vilket innebär skattelättnader för den fastighetsägare som anlitar någon för reparation eller ombyggnad. Förslaget avvisas av Mari-Ann Krantz som framhåller att kompetens ger fler jobb och att avsaknad av kompetens ger färre jobb.
- Rot-avdrag ger fler jobb på kort sikt, men kompetensutveckling är bra för företagen och ökar antalet arbetstillfällen på lång sikt, säger Mari-Ann Krantz.
Miljöpartiet vill i stället använda pengarna för att sänka arbetsgivaravgiften med 0,5 procent under 18 månader för att skapa 7 000 jobb, något som applåderas av arbetsgivarorganisationen Almega. Men Krantz är inte lika positiv.
- Om man tittar på tidigare förändringar av arbetsgivaravgifterna har det inte gett några nya jobb, det är god utveckling i företagen som ger nya jobb, säger Mari-Ann Krantz.
Vänsterns förslag att pengarna ska sänka Ams kostnader för att köpa utbildningar avvisar Sifs ordförande inte helt. Huvudsaken är att pengarna används till kompetensutveckling.
- De som har den lägsta kompetensen har det största behovet. Men behov finns oavsett utbildning och jobb. All kompetens blir gammal, även ingenjörers, säger Mari-Ann Krantz.
Men ansvaret delas av flera, anser hon. Arbetsgivarna har ansvar för att hålla uppe de anställdas kunskapsnivå och samhället har ansvar för att det ständigt är möjligt att fylla på kompetensen genom deltidsstudier.
CHRISTINA SWAHN