SIF satsar stort på små företag
De 50 miljoner som SIF beslutat placera i små onoterade företag är bara en början. Minst 200 miljoner kronor beräknas satsas före en första utvärdering, enligt SIF:s ekonomichef Rolf Lundqvist.
SIF letar samarbetspartner och förhandlar för närvarande med ett par venture capital-företag.
- Vårt mål är att finna en konstruktion där vi tillsammans med några andra kapitalförvaltare placerar pengar i nystartade företag med goda framtidsutsikter, sa SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz när hon presenterade satsningen vid förbundsfullmäktige i Uppsala för en vecka sedan.
Några timmar senare avslog förbundsfullmäktig på förbundsstyrelsens yttrande en motion av SIF Karlshamns avdelningsstyrelse om att skapa en riskportfölj.
- Motionen föreslog att vi skulle tillsätta en utredning, vilket vi tyckte var onödigt. Det är bättre att direkt söka möjliga samarbetspartners, säger Rolf Lundqvist.
Förbundsstyrelsen har sedan förra hösten tittat på olika lösningar. Avsikten med placeringarna är att de ska leda till ökad sysselsättning och industriell utveckling.
Företagskapital AB, dotterbolag till Atle, är en möjlig samarbetspartner som SIF förhandlar med. Deras affärside är att under en kortare tid, cirka fem år, gå in som minoritetsägare i företag som beräknas ha en tillväxt på 25 procent eller mer.
- Ett samarbetet med oss skulle betyda att vi investerar gemensamt i en fond som placerar i små företag. På Företagskapital har de flesta en bakgrund inom industrin och vi går in aktivt och jobbar i bolagen via styrelserepresentation och i enskilda fall i företaget under en begränsad tid, berättar Anders Craft, som sköter placeringar på Företagskapital.
Det är inte första gången SIF satsar pengar i små onoterade företag.
- Under slutet av 1980-talet gjordes en liknande satsning tillsammans med Chalmers, men den gick dåligt. Vad som gick fel, vet jag inte, då det skedde före min tid på SIF, berättar Rolf Lunqvist.
Han tror att SIF i ett första skede kommer att satsa 200 miljoner kronor.
- Vi ställer inte lägre avkastningskrav än för övriga placeringar, men risken blir betydligt större, säger Rolf Lundqvist.
SIF:s nuvarande krav är en långsiktig realavkastning på 3,5 procent.
LILIAN ALMROTH