Var fjärde student uppger att ekonomiska svårigheter fått dem att överväga att avbryta sina studier och 61 procent är oroliga över att inte få ekonomin gå ihop under sommaren.
Värst är det för ensamstående med barn, av vilka 58 procent haft så dålig ekonomi att de övervägt att göra avbrott i studierna och av vilka tre av fyra inte tror sig klara ekonomin under sommaren.
I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar Mari-Ann Krantz att det nuvarande studiemedelssystemet inte ligger i linje med regeringens uttalade mål om allas rätt till utbildning.
- Det allvarligare problemet med ett bristfälligt studiemedelssystem är att det cementerar en situation där vissa grupper inte vågar ta steget att satsa på utbildning. De framsteg som gjorts på senare år för att rätta till den sociala snedrekryteringen till högre utbildning är i fara, skriver Mari-Ann Krantz och fortsätter:
- Kompetensutveckling för yrkesverksamma är avgörande för att kunna möta kraven i ett arbetsliv som ständigt förändras. Men då måste såväl de ekonomiska som praktiska villkoren vara anpassade för studier i alla åldrar.
För att förbättra situationen måste bidragsdelen liksom dagens ålderstak på 50 år höjas och begränsningen till 12 terminers studier med studiemedel tas bort, skriver Mari-Ann Krantz. Hon kräver även att möjligheten till sommarstudier med studiemedel förbättras och att möjligheten till differentierat studiestöd, som tar hänsyn till individuella behov utreds.
ANITA TÄPP