Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif avvisar LO-förslag om sänkt arbetsgivaravgift i norr

LO i Norrbotten vill halvera antalet kommuner i länet. Distriktets strukturråd vill också arbetsavgiften sänks i nordligaste Sverige. Ett gammalt förslag som Sifs regionchef Christer Ejderberg avvisar.
Publicerad
Differentierad arbetsgivaravgift praktiserades tidigare i Norges tre nordligaste fylken men upphörde vid årsskiftet. Effekten på företagsamhet och sysselsättning hade varit obefintlig.
- Frågan har stötts och blötts så länge att det är dags att lämna den helt. Det är inte så en region kan hävda sig mot övriga landet, säger Ejderberg.
Hur utfaller en jämförelse med Finland?
- Där är beslutsvägarna kortare och snabbare än hos oss. Dessutom gynnar finska staten nyföretagande i Nordfinland genom två verksamheter i Uleåborg. Det är en avknoppning från forskning och utveckling på universitetet som man hoppas ska generera spinoffeffekter i form av nya företag. Man har företagsbyar eller "företagskuvöser" där nystartade företag får goda förutsättningar att komma i gång. För detta har finska staten avsatt flera miljarder, pengar som ligger i och kontrolleras av en stiftelse. Något motsvarande skulle också vi vara betjänta av, menar Christer Ejderberg.
Också kommunsammanslagningar välkomnar Ejderberg. Det skulle ge långsiktiga strukturella fördelar. Effektivare och billigare med färre kommunala förvaltningar.
- Administrativt sett kan det inte vara märkvärdigare att administrera en kommun med 110 000 invånare än en med cirka 72 000, Luleå och en med 35 000 invånare Boden. Två kommuner som ligger bara 35 km från varandra och därför har samma arbetsmarknad.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.