Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sextrakasserad kräver skadestånd

När de sexuella trakasserierna blev allt värre och kvinnans rop på hjälp ignorerades av arbetsgivaren såg hon ingen annan utväg än att säga upp sig. Nu stämmer Sif arbetsgivaren Tigercat i Arbetsdomstolen, AD, och kräver att kvinnan ska få skadestånd.<br />
Publicerad
Den nu snart 55-åriga kvinnan hade arbetat på samma arbetsplats i Hede, Härjedalen, i tjugo år då hon sade upp sig förra hösten. Fram till våren 2000 var hon anställd av Hemek AB.
Sedan bolaget gått i konkurs övertogs verksamheten av det kanadensiska bolaget Tigercat, tillverkare av skogsmaskiner. I samma veva utsågs en av kvinnans medarbetare till vd för det svenska dotterbolaget Tigercat AB.
Kvinnan hävdar att hon sedan utsatts för sexuella trakasserier vid ett antal tillfällen.
Ett exempel är att vd:n vid en friluftsdag med personalen förklarade att fisketävlingens första pris var en natt med henne. Vid ett annat tillfälle fick en anställd som skulle sluta veta att han skulle få en natt med kvinnan. Då skulle han ändra sig och stanna.
Sif har också fått kännedom om att vd:n till några kanadensiska besökare sagt att hon kunde lära dem en del saker. Att äldre kvinnor har mer erfarenhet och att hans son, som också arbetade på företaget, hade lärt sig av kvinnan.
Droppen var när kvinnan förra sommaren i en skrivbordslåda hittade ett fotomontage av sig själv med en penis i munnen. Hon chockades svårt av upptäckten och gjorde en polisanmälan. Hon slog också genast larm både till den svenske chefen liksom den kanadensiska ledningen.
När företaget inte vidtog några åtgärder såg hon ingen annan utväg än att säga upp sig.
I stämningsansökan till AD hävdar Sif att bolaget gjort sig skyldig till brott mot jämställdhetslagen eftersom man trots kännedom om trakasserierna inte vidtagit några åtgärder.
Förbundet anser även att Tigercat AB gjort sig skyldig till brott mot anställningsskyddslagen då kvinnans uppsägning provocerades fram av företaget.
Sif kräver därför totalt 300 000 kronor i skadestånd för brotten och ett skadestånd motsvarande kvinnans lön och semesterersättning från den dag hon lämnade företaget tills huvudförhandlingen i AD inleds.
- Vid förhandlingar med arbetsgivarens företrädare Teknikarbetsgivarna har de bland annat hävdat att det är Tigercat i Kanada som bär ansvaret. Men vi menar att det svenska bolaget är arbetsgivare och därmed har ansvaret för att utreda vad som hänt, säger Sifs jurist Nina Johansson.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.