Motivet är att tillgången till timmer har minskat. Av transportskäl skulle företaget offra Seskarösågen till förmån för den i Kalix. Beslutet fattades i slutet av det år som var det bästa i företagets historia. 2007 tjänade Seskarösågen in 40 miljoner kronor, enligt Skogs- och träfacket. Det innebär nästan en miljon kronor per anställd.
Också många underleverantörer skulle drabbas av en nedläggning, uppskattningsvis lika många som sågens anställda. Exempelvis tar Seskarö Trä och list med 12 anställda all sin råvara från sågen. Flera åkerier på ön är lika beroende.
Staten är hälftenägare i Setra group. Kommunalrådet i Haparanda, Sven-Erik Bucht, har haft överläggningar med landshövdingen, P-O Eriksson. Efter att Näringsdepartementet uppvaktades gav regeringen länsstyrelsen i Norrbotten uppdraget att presentera ett "Seskaröpaket". I det ska ingå förslag om hur näringslivet på ön kan utvecklas.
De anställda har långt ifrån gett upp hoppet. Tommy Österberg som är vice ordförande i Skogs- och träfacket är skeptisk till företagets kalkyler. Han tror exempelvis inte på de uppgivna kostnaderna för att producera virket. Facket har anlitat en löntagarkonsult, vars rapport kommer tidigast i mars.
- Vårt sågverk är så effektivt och modernt att det kan liknas vid en Volvo V70. Vi hoppas att ägaren ändrar sig och inte lägger ner eller säljer sågen. Jag trodde att konkurrens är utvecklande. I det här fallet befarar jag att ägaren är rädd för konkurrens, säger Tommy Österberg.