Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sätt större värde på privata tjänstesektorn

Det finns ingen anledning för att vi i de privata tjänstebranscherna ska huka oss i en underordnad roll i ekonomin, skriver Annette Nylund, chef för utvecklingssektionen på HTF, med anledning av förbundets nya rapport "Utan de privata tjänstebranscherna stannar Sverige!"<br />
Publicerad
Tjänstesektorn står för hälften av BNP, är en viktig för exporten, har en starkt ökad produktivitet och är den sektor som anställer när industrin och offentlig sektor drar ner. I debatten om Sveriges ekonomi och tillväxt sätts ofta tillverkningsindustrin i fokus. Är det gammal tradition att låta varuproducerande företag utgöra måttstocken? Privata tjänsteföretag bidrar till både tillväxt och nya jobb. Det är dags att vi också ingår i debatten!
Tjänsteföretag står för hälften av BNP
De privata tjänstebranscherna står för nästan hälften av bruttonationalprodukten (BNP). Det innebär att hälften av pengarna till löner, företagsskatter, räntor och aktieutdelningar kommer från privata tjänsteföretag. I över hundra år har de privata tjänsteföretagen bidragit med runt 40 procent av BNP. I dag har andelen ökat till 47 procent. Det borde räknas!
Handel är den största privata tjänstebranschen. Den svarar för störst andel BNP av alla branscher - hela 11 procent. Ingen annan bransch ligger ens i närheten.
Är det bara industrin som har hög produktivitet?
Sverige har återigen en hög produktivitetstillväxt, och är i toppen av tillväxtligan. Men som en följd av mer än 20-års stagnation fram till mitten av 1990-talet var utvecklingstakten länge låg.
Allra mest ökar produktiviteten inom varuproducerande branscher som verkstadsindustri och kemiska produkter. Men på tredje och fjärde plats kommer två privata tjänsteområden, transport och handel. Då ska man veta att det är lättare för varuproducerande branscher att nå en hög produktivitetsutveckling. De kan på ett helt annat sätt än tjänstebranscher effektivisera genom att ersätta människor med maskiner och de kan lättare producera mer med hjälp av ny teknik. Fortfarande är metoderna att mäta de privata tjänstebranschernas produktivitet inte fullt utvecklade. Därför anses produktivitetsutvecklingen vara underskattad i dessa branscher. Och ändå ligger två tjänstebranscher i toppen!
Produktiviteten för handel antas öka ytterligare med hjälp av IT inom de närmaste åren.
Det är viktigt med tillväxt och produktivitet
Det är viktigt med både tillväxt och ökad produktivitet. Kombinationen skapar dynamik i samhället. Produktivitetstillväxten ses som en sammanvägd effekt av ökade förädlingsvärden, ökade produktionsvolymer och effektiviseringar. För att skapa detta krävs att företagen drivs effektivt, både för att öka produktionsvolymerna och för att sänka kostnaderna. Tillväxten ökar också om flera är med och arbetar och om företagens verksamheter inriktas mot varor och tjänster som har ett högre värde på marknaderna. Tillväxt kräver oftast investeringar i ny teknik samt utbildning, utveckling och forskning. Det är lättare för ett företag och ett land att ha råd med dessa investeringar om tillväxten är god.
Samband mellan utrikeshandel och tillväxt
Sverige är beroende av utrikeshandeln. Landet är för litet för att hemmamarknaden ska räcka till. Exporten vässar vår egen produktion och importen bidar med innovationer, ny kunskap och teknik. De största exportörerna och importörerna finns inom de varuproducerande branscherna. Men det är de tjänsteproducerande branscherna som har ökat sina andelar snabbast, de senaste åren. Till exempel ökade exporten av forskning och utveckling med 815 procent! Importen inom samma bransch ökade med 514 procent. Branschen är inte ensam om stora ökningar.
Andra exempel är branschen datakonsulter som ökade exporten med 274 procent och rekreations-, kultur- och sportverksamhet som ökade sin import med 320 procent. Tjänstebranscherna ökade betydelse för utrikeshandeln borde bättre avspegla sig i debatten.
Nya företag är nästan alltid tjänsteföretag
Av de nya företag som startar i Sverige är 82 procent privata tjänsteföretag. Dessa bidrar också med ny teknik, innovationer, ny kunskap, exempelvis genom att tjänsteföretagen anställer högutbildad personal. Kanske glöms tjänsteföretagen bort i debatten eftersom de ökat så markant under kort tid. Bara mellan åren 1997 och 2005 har det totala antalet företag inom de privata tjänstebranscherna vuxit med 40 procent. Hinner inte debattsverige med?
Tillverkningsindustrin säger upp - tjänstebranscherna anställer
Medan andra sektorer i svensk ekonomi drog ner på jobben mellan 1993 och 2005, ökade antalet jobb inom de privata tjänstebranscherna. Tjänstesektorns andel av arbetskraften har ökat med 22 procentandelar. Jobbskapandet borde ge de privata tjänstebranscherna plats vid i rundabordssamtal om tillväxt!
Utan tjänstebranscherna stannar Sverige!
Tjänstebranscherna är ett av kugghjulen för att skapa dynamik i svensk ekonomi. Vi bidrar med stora värden till BNP samtidigt som vissa av tjänstebranscherna också bidrar med stor utvecklingskraft i form av höga årliga produktivitetsökningar.
Tjänstebranscherna bidrar med ny kunskap, ny teknik, entreprenörskap och nyföretagande samt med välutbildade människor. Men vi måste våga utveckla förutsättningarna ännu mer och investera i forskning och utveckling som ännu bättre bidrar till tjänsteföretagens utveckling och mångfald. Även om tjänstebranscherna visar på en långtgående specialisering och arbetsdelning är utvecklingspotentialen stor.
Det finns ingen anledning för att vi i de privata tjänstebranscherna ska huka oss i en underordnad roll i ekonomin. Det finns ett ömsesidigt beroende mellan alla branscher, vi ingår alla i samma maskineri, och vi menar att det är ju inte möjligt att låta bli att smörja ett av kugghjulen i maskineriet!

Annette Nylund
Chef för utvecklingssektionen
Tjänstemannaförbundet HTF

Fotnot: Rapport Utan de privata tjänstebranscherna stannar Sverige! beskriver hur olika branscher bidrar till ekonomiskt värdeskapande och till nya jobb. Där beskrivs också mer utförligt hur tjänste- och varuproduktion hänger ihop. Beställ rapporten från HTF.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.