Monica Sundström arbetar i receptionen på HSB Norr i Luleå. Hennes arbetsplats omfattas av Unionens avtal med Fastigo.
Det senaste centrala avtalet är sifferlöst. Den lokala klubben och HSB Norr har tagit ytterligare ett steg genom att inte fastställa något lokalt löneutrymme utan låter de anställda förhandla helt på egen hand.
Förra året tog Monica Sundström i rejält när hon begärde lönepåslag och fick nästan det hon krävde. Visst kan det kännas osäkert att förhandla själv, eftersom det finns varken botten eller tak för löneökningarna. Däremot tänker hon inte särskilt mycket på att det kan bli mer orättvist.
- Världen är ändå orättvis och det lär aldrig bli helt rättvist, säger hon.
Fack och arbetsgivare var överens om att inte fastställa någon ram för de lokala löneförhandlingarna.
- Vi vill ha skarpare nyanser i lönesättningen och komma ifrån att det bara är en grå massa i mitten, säger Mikael Andreasson, en av de lönesättande cheferna.
Enligt Unionenklubbens ordförande Göran Löthgren var klubben enig om att det behövdes en ny väg. Han framhåller att SKTF lyckats bra med liknande individuella förhandlingar, men påpekar också att det hela är på prov i ett år.
- Jag har aldrig tyckt om potter. Det är bättre att ge individen möjlighet att växa, säger Göran Löthgren.
Tidigare kunde cheferna hänvisa till det begränsade utrymmet i förhandlingarna. Nu blir det istället möjligt att föra en ordentlig lönediskussion tror Göran Löthgren.
- Det finns en risk att det är förmågan att genomföra ett bra lönesamtal och inte arbetet som mäts, men då finns möjligheten att inom några veckor begära en förstärkt förhandling och ta hjälp av klubbstyrelsen, säger han.
Lars Nilsson sitter i klubbstyrelsen och var, som ledamot i Unionens förhandlingsdelegation, med och arbetade fram det centrala avtalet:
- En poäng i avtalet är att de som får lite eller ringa lönepåslag ska få en ordentlig motivering och en åtgärdsplan, säger han.
Göran Löthgren tycker inte att det handlar om att facket släpper ifrån sig makt.
- Lön är inte fackets enda uppgift. Med individuella löneförhandlingar får klubben mer tid över till arbetsmiljö och till att stärka organisationen.
*HSB Norr finns på åtta orter mellan Skellefteå och Kiruna, med huvudkontor i Luleå. Lönerna bland tjänstemännen ligger mellan 20 000 och 35 000 kronor i månaden. Av de cirka 45 Unionenmedlemmarna är det bara tre som inte vill förhandla individuellt.