I snart 18 månader har han pendlat mellan parlamentets officiella säte i Strasbourg, Frankrike och dess systerbyggnad i Bryssel, Belgien. Att tacka ja till jobbet som ledamot i utskottet för sysselsättning och sociala frågor var inte självklart. Men i slutändan kunde Olle Ludvigsson inte missa chansen att lära sig något nytt, och få möjligheten att påverka.
- Orsakerna till att jag tackade ja var två. Dels tycker jag att det är bra att de olika ledamöterna har skiftande bakgrund, och jag som har en facklig bakgrund kan tillföra den aspekten i jobbfrågorna. Dels tycker jag att det är bättre att sitta innanför dörrarna än att stå utanför och gnälla.
Men det var inte utan viss separationsångest han gick ifrån sitt jobb på Volvo verkstadsklubb, som han varit trogen i över 40 år. Den fackliga banan påbörjades redan 1981 då han valdes in i styrelsen. 1992 tog han plats i IF Metalls förbundsstyrelse och valdes 10 år senare till ordförande för Metalls avdelning 41 i Göteborg.
Och även om verkstadsklubbens lokaler bytts ut mot ett enormt byggnadskomplex är det fortfarande de fackliga frågorna som ligger Olle Ludvigsson varmast om hjärtat.
- Många länder ser upp till Sveriges system med kollektivavtal, las och medbestämmanderätt, men det går inte att skrika rakt ut att såhär gör vi och det är rätt. Vi måste lyssna till andra länders synpunkter vilket inte alltid är lätt.
En fråga som varit på tapeten nyligen är obligatorisk mammaledighet i sex veckor. Kritikerna inom parlamentet ansåg att direktivet stängde ute papporna från att ta ut någon ledighet. Trots kritiken både hemifrån och inom det egna blocket valde Olle Ludvigsson att rösta för förslaget.
- Det var en avvägning jag gjorde och som jag fick en del skit för. Men i slutändan försökte jag att fokusera på kärnfrågan: Ska man ha rätt att få en längre ledighet efter att man fött barn? Och det tycker jag är en självklarhet.
En annan viktig fråga är den ekonomiska strategin EU 2020, som bland annat syftar till att skapa fler jobb och minska fattigdomen inom tio år. Målet är att Europas befolkning ska nå en sysselsättningsgrad på 75 procent.
- Hur gör man det? Genom att satsa på kvinnorna. Ju bättre utvecklad föräldraförsäkring och barnomsorg, desto fler kvinnor i arbete, vilket på sikt leder till att sysselsättningsgraden ökar markant.
Om tiden och lusten finns, kommer Olle Ludvigsson sitta som ledamot i parlamentet ytterligare fyra år. Först nu börjar han hitta i det stora byggnadskomplexet, men känner sig fortfarande som en novis.
- Jag tror det är bra, då är man lite på tå.