Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sanmina har lämnat Bengtsfors

I går lämnade Sifklubbens ordförande Pär Nilsson in nycklarna till Segerströms anläggning i Bengtsfors. Tre års arbete i motvind är över.
Publicerad
Redan år 2000 fick de anställda signaler om att ägaren Sanmina SCI hade planer på att slå igen i Bengtsfors. Anställda sades upp och delar av tillverkningen flyttades till Eskilstuna. I december förra året kom beskedet. Eskilstuna gick vinnande ur kampen för jobben.
- Det är delvis skönt att det är över. Det har varit tre fruktansvärt jobbiga år, som en emotionell berg- och dalbana, med besked om uppsägningar, nysatsningar, uppsägningar igen och så vidare. Men det känns konstigt att inte ha ett jobb att gå till, säger Pär Nilsson.
Läget på arbetsmarknaden i Dalsland är tufft. Grannkommunerna har, liksom Bengtsfors, en arbetslöshet som klättrar över tio procent.
- Närmsta stad med lite drag är Trollhättan, tolv mil bort. Det är på smärtgränsen för att dagspendla. De som är duktiga snickare och svetsare har ju alltid Norge.
Sju anställda valde att flytta med till Eskilstuna. Resterande drygt 110 uppsagda får nu hjälp av Trygghetsrådet.
För Pär Nilsson är de flesta mellanhavandena över med ledningen. En viktig sak återstår dock. Den 11 maj hålls central förhandling om Sifs och Metalls rekordstora skadeståndskrav, 50 miljoner, för brott mot medbestämmandelagen.
- Det högsta skadestånd som tidigare har utbetalats var på 900 000. Men det är viktigt för oss att markera. De som har hand om våra lagar ska se hur det går till ute i våra företag. Mbl kallas för tuta och kör-lagen. Bara de säger till först kan de göra precis vad de vill. Sedan vet utländska företag inte ett smack om svenska lagar och avtal.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.