Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saabs neddragning slår mot mindre orter

Fyra procent av försvarsbudgeten skulle rädda de närmare 1 500 jobb som är hotade inom Saab. Det hävdar Sifklubbsordförande Johan Löfling i Linköping och varnar för att uteblivna försvarsorder kommer att slå hårt mot både jobben på mindre orter och forskning.
Publicerad
Saab ökar omsättningen, vinsten och aktieutdelningen. Men kommer inga nya order från svenska försvaret vill företaget minska antalet anställda med 1 000 - 1 500. Jobb som enligt Johan Löfling inte kan räddas genom ökade satsningar på export eller civilproduktion.
- Vi behöver utvecklingsbeställningar från försvaret för att trycka upp tekniknivån. Sedan rinner spetstekniken ner till det civila. Pengarna kommer tillbaka till staten genom de arbetstillfällen som skapas, säger Johan Löfling som i det här läget har förståelse för neddragningarna.
De senaste två åren har Saab varslat och sagt upp 1 389 personer, av dem är många tjänstemän inom forskning och utveckling. Hälften av den kommande neddragningen kan drabba de cirka 5 000 som jobbar i Linköping, enligt Löfling.
Men neddragningen kan också slå hårt mot någon av de 10-talet orter där Saab har verksamhet.
- Det finns en uppenbar risk att verksamhet försvinner helt från vissa platser. De flesta orter där Saab finns är mindre som Karlskoga, Motala och Växjö. Det kommer att märkas, säger Löfling som efterlyser ett ökat samarbete mellan försvars- och näringsdepartementet.
Även forskningen vid universitet och högskolor kan drabbas.
- Saab i Linköping lägger ut mycket forskning, skulle det försvinna blir det ett hårt avbräck för universitetet, säger Löfling.
Vid uppsägningarna för ett och ett halvt år sedan förhandlade facken fram 8,5 miljoner kronor i syfte att hjälpa de 244 uppsagda att hitta nya jobb. Sedan dess har det stöd som uppsagda får från TRR Trygghetsrådet försämrats i flera omgångar.
- Det ställer större krav på företaget att sätta till pengar för att hjälpa de uppsagda och då speciellt de äldre, säger Johan Löfling.
Vetskapen om neddragningen har funnits bland de anställda sedan i höstas. Facket stöttar medlemmarna genom olika aktiviteter, vid några deltar Sifs karriärcoacher som kan ge råd inför framtiden.
Saabkoncernen, med drygt 11 900 anställda, har verksamhet i Linköping, Karlskoga, Stockholm, Jönköping, Gamleby, Göteborg, Eskilstuna, Motala, Arboga, Nyköping, Huskvarna, Järfälla, Kista, Östersund och Karlsborg.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.