Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab krävs på löner

De Saabanställda har fortfarande inte fått några löner och i går kväll skickade Unionen iväg en lunta betalningsuppmaningar som ska delges företaget i dag, tisdag.
Johanna Rovira Publicerad

För tredje månaden i rad har Saab varit sena med de anställdas löner. I går skickade Unionens jurister iväg 500 betalningsuppmaningar som kommer att delges företaget under dagen. Arbetet med att utfärda uppmaningar för resten av medlemmarna fortsätter i dag och i morgon.

- Vi har 1000 medlemmar på Saab och vårt råd till dem är att ge oss i uppdrag att agera för deras räkning. Sedan kan det vara så att folk är frånvarande eller struntar i vår uppmaning, så jag vet inte hur många fler betalningsuppmaningar det kan röra sig om, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

Saab delgavs, enligt TT, IF Metall-medlemmarnas betalningsuppmaningar i fredags. Enligt samma källa överväger Saabs vd Victor Muller en ansökan om ännu en rekonstruktion. Saab rekonstruerades första gången i februari 2009 vilket bland annat innebar att tingsrätten tillsatte en förvaltare för att gå igenom företagets möjlighet att leva vidare.

- Jag vet inte om det finns några särskilda begränsningar kring rekonstruktioner, men det innebär en prövning och det bör bli något tuffare att få igenom, säger Martin Wästfelt.

Fakta

Rekonstruktion ger företag på obestånd respit mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att komma igen. Tingsrätten utser en person som tar reda på om förutsättning finns för att fortsätta verksamheten helt eller delvis och denna rekonstruktör gör också en plan som fordringsägarna kan gå med på.

En rekonstruktion pågår normalt i tre månader, men det finns möjlighet att förlänga deadline i upp till ett år. Om företaget inte löst sina betalningsproblem inom tidsramarna kan företaget försättas i konkurs.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.