Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab i Trollhättan tror på sin offert

Någon gång under det första kvartalet nästa år ska GM fatta beslut om vilken ort som ska få tillverka framtidens mellanklassbilar. Saab Automobile hoppas att det inte finns någon dold agenda.<br />
Publicerad
- Vi har gjort en bra offert, men det vore onormalt om jag inte kände oro. Det är mycket som står på spel. Var ska teknisk utveckling och design hamna? Allt hänger ihop, säger Sifklubbens ordförande Lars Johansson.
Det är mellan Trollhättan och Opels hemort, tyska Rüsselsheim, som valet står. Samtidigt spekuleras det i om Saabfabriken kan komma att producera Cadillac i framtiden.
- På något sätt ska vi fortsätta tillverka bilar här. Vilka det blir vet jag inte. Men likväl som Saab kan göras i USA kan amerikanska bilar göras i Trollhättan, säger Lars Johansson.
Hans främsta huvudvärk nu är dock integreringen av teknikavdelningarna i Sverige och Tyskland samt varslet av 540 medarbetare.
Till den tyska tidningen Auto Motor Sport säger fackordföranden Klaus Franz att han inte är villig att förhandla om de pågående neddragningarna av 9 500 tjänster såvida inte Rüsselsheim garanteras tillverkningen av nästa generation mellanklassbilar.
- Jag är förvånad att han säger så. Vi har gjort varsin offert. Om man ska ändra på spelreglerna nu undrar jag vad det finns för dold agenda. Det är nog inte bara rått hot, det tror jag inte. Det måste finnas någon strategi bakom ett sånt utspel, säger Lars Johansson.
Kennet Morin, ombudsman på Sif tror att Klaus Franz uttalande är ett förhandlingsutspel för att driva GM till ett beslut som gynnar Rüsselsheim.
- Jag tycker att man ska vara orolig. Frågan är om det påverkar hela offertförfarandet. Det är ett jäkla rävspel.
Enligt Veli-Pekka Säikkälä, Metalls ombudsman, kan Franz uttalande ha att göra med den tyska offertens utformning.
- Vi har lämnat en fullständig offert där vi skriver att om vi får tillverkningen kommer vi att göra så här. De har lämnat en offert och en avsiktsförklaring som innebär att de är villiga att förhandla om åtgärder förutsatt att de får tillverkningen. Hade vi gjort så undrar jag om vi inte hade lämnat walkover.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.