
Du har knappt börjat jobba efter semestern förrän du måste anmäla vård av sjukt barn. Eller så är det du själv som är sjuk. Förkylningar och infektioner avlöser varandra såhär efter sommaren. Har man dessutom barn på dagis och skola får man nästan räkna med en lössinvasion också.
90 procent av alla infektioner orsakas av virus och förskolebarn kan i värsta fall ha mellan sex och nio infektioner per år. Det föräldrar kan trösta sig med i vabträsket är att ungarna behöver gå igenom sjukeländet för att bygga upp sitt immunförsvar.
Men det finns sätt att minska smittspridning. Det stavas handhygien.
Virus smittar nämligen oftast genom handkontakt. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, torka noga efteråt med pappershanddukar. Är det flera infektioner i omlopp kan det vara idé att använda handsprit.
Att hygien är viktigt bland svenska föräldrar visar en undersökning från Tork. Att sköta sin personliga hygien är minst lika viktigt som att lära barnen trevligt uppförande, att jobba bra i skolan och äta ordentligt. 92 procent anser att barnen ska tvätta händerna efter toabesöket, 85 procent innan maten och 46 procent efter att lekt med husdjur.
Fakta
Virus och bakterier finns överallt och sprids genom kroppsvätskor, via luften och genom att man tar på varandra eller föremål som sjuka personer tagit i.
Det är vanligare med virusinfektioner än bakterieinfektioner. De flesta förkylningar orsakas av virus men en snuva kan leda till en bakterieinfektion i till exempel örat. Då kan den behandlas med antibiotika som inte biter på virus.
Mot virus hjälper oftast bara vila, rikligt med vätska och smärtstillande.
Källa: Vårdguiden