Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank tipsar om hur du får ordning på ekonomin:
Har du svårt att betala alla räkningar i januari?
Ring företagen, säg som det är och be att få dela upp räkningen. Ringer du i god tid innan månadsskiftet brukar det gå att hitta en lösning. Om de inte går med på att du delbetalar - betala in så mycket du kan.
Kapa räkningstopparna
Ofta kommer många engångsräkningar i början av året. Kolla om du kan betala några månadsvis. Har du andra kvartalsräkningar som kommer i januari? Ring och flytta betalningsintervallet en månad eller be om månadsbetalning.
Rensa ut det gamla - ge plats för det nya
Sätt igång direkt efter helgerna och röj i förråd och garderober. Sälj eller byt det du inte behöver - kolla bytessajter och bytesmarknader.
Lev enkelt i januari
Ät enkelt - mycket rotfrukter och frukt och grönt som affärerna brukar prissänka ordentligt i januari. Gör enkla saker - promenera, leta efter gratisaktiviteter, avstå aktiviteter, var hemma och ta det lugnt.
Blicka framåt, dröm om sommaren
Vad vill du göra, hur mycket kostar det och hur mycket måste du spara varje månad? Öppna ett sparkonto, lägg upp en automatisk överföring och sätt igång med sparandet redan i dag.
Kapa utgifter
Det går nästan alltid att kapa någon eller några utgifter. Bestäm tre utgifter som du vill skippa eller minska på under året. Hur mycket sparar du på det? Flytta dessa pengar till ditt nyöppnade sparkonto.
Jämför och byt ut dyra abonnemang
Jag gick in på en jämförelsesajt och jämförde priser på olika abonnemang. Det tog faktiskt bara tio minuter. Så här stor var prisskillnaden per år för en normalanvändare: bredband 1 450 kr, digitalteve 850 kr, mobiltelefoni 1 450 kr, el i lägenhet 1 800 kr, el i villa 2 400 kr, hemförsäkring i lägenhet 1 000 kr, villaförsäkring 1500 kr och bilförsäkring 2 500 kr. Kolla bara hur lång bindningstid du har på ditt nuvarande abonnemang innan du tecknar ett nytt.