Det brukar börja framåt vårkanten och sedan eskalerar det. Tjatet om semestern. Du lyckas kanske slå dövörat till när kollegorna försöker överträffa varandra i storstilade semesterplaner och kan vända bort blicken från resebolagens paradisliknande destinationer.
Men förr eller senare minns du barndomens till synes oändliga sommarlov och inser samtidigt att dina få surt förvärvade semesterdagar inte kommer att räcka speciellt långt.
Som lök på laxen kräver din arbetsgivare in semesterönskemål innan dagis deklarerat vilka veckor de ska hålla stängt. Fritids vill ha besked om vilka dagar man tänkt utnyttja deras tjänster långt innan farmor funderat klart på om hon ska åka på golfresa eller verkligen kan ta barnen vecka 29.
För att få ihop semestern och ge barnen det där oändligt härliga lovet krävs helt enkelt en hel del trixande och planerande. En del par väljer att ta semester olika veckor, andra tar ut sparad föräldraledighet eller ber om hjälp från äldre släktingar.
Just det senare tycks bli allt vanligare. En avhandling vid Umeå universitet visar att åtta av tio äldre föräldrar bor inom pendlingsavstånd ifrån minst ett av sina vuxna barn. Och allt fler väljer att flytta närmare barn och barnbarn för att man vill hjälpa till, visar avhandlingen. Förutom livräddare under semestern handlar det om att köra barnbarnen till fotbollsträningar, hämta dem i skolan eller rycka in vid sjukdomar.
Kollega har frågat några barnfamiljer hur de pusslat ihop sina semesterveckor.
Ann-Sofie Roslan, 44 år, strategisk inköpare, Rickard Roslan, 47 år, konsult, Rebecka Roslan, 14 år och William Roslan, 10 år, Västerås:
- Våra barn brukar få ledigt sex eller sju veckor på sommaren. Nu är de så stora att de sköter sig själva men tidigare har det varit ett evigt pusslande. De har fått gå på fritids första veckan på sommarlovet och den sista. Sen har vi föräldrar varvat våra fyra eller fem semesterveckor och barnen har gått på fotbollsskola eller golfskola. Ibland har mormor och morfar ryckt in några dagar. Nu kan de vara ensamma men det går inte hur länge som helst då de går varandra på nerverna efter ett tag. Då är det bra med fotbollscuper och liknande.
Sara Karlsson, 33 år, annonssäljare, Ola Karlsson, 38, motortekniker, Axel 15 år, Alva 12 år, August 10 år och Gustav 3 år, Göteborg:
- Vi brukar gå omlott. Vi tar fyra veckor semester var så att barnen får vara hemma sex veckor med oss. Vi har tre större barn, från min mans tidigare äktenskap, och de klarar att sig ganska mycket själva och brukar även vara hos farmor som bor i närheten och är pensionär. Sen är de hos sin biologiska mamma också. Vi försöker pussla så att vi inte tar semester samma veckor och det har faktiskt löst sig förvånansvärt lätt, mycket tack vare en väldigt flexibel farmor. Vi har aldrig haft barnen på fritids på somrarna.
- Vår son, som är tre år, kommer att vara hemma de fyra veckor som dagis har stängt plus ytterligare några veckor hos farmor och mormor. Det är väldigt lyxigt att ha tillgång till dem, det underlättar vår vardag avsevärt, som med vabb och att de kan hämta på dagis om det skulle behövas.
Helen Asker, jurist, Clas Asker, projektledare, Liv, 7 och Noel, 5 år, Södertälje:
- Barnen ska få vara lediga i fem veckor. Hela familjen har tre veckor tillsammans och sen tar jag och Clas varsin vecka med barnen. Liv och Noel kanske får någon vecka ledigt till om farmor eller mormor kan passa dem, men det är inte alls klart. Resten av tiden får de gå på dagis och fritids.
Ulrika Nordling, 42 år, telefonist, Nils Nordling, 50 år, operatör, Oskar Nordling, 12 år, Adam Nordling, 6 år, Kalix:
- Jag har semester 4 veckor och tagit 1 vecka föräldrapenning. Maken blir ledig samtidigt så yngsta sonen får 5 veckor ledigt från fritids. Äldsta sonen är så stor att han är hemma hela sommaren. Han fixar det själv när vi jobbar. Annars finns mormor som kan hjälpa till under resten av sommaren.