Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så kom han tillbaka efter utbrändheten

Efter tre år är triathleten Clas Björling tillbaka från sin utbrändhet. Första steget var att gå och handla själv, nästa att orka cykla tio minuter. I början av augusti tog han SM-guld och satte nytt banrekord på Ironman i Kalmar.
- Min räddning var att jag är duktig på att fokusera på delmålen. Man måste tillåta kroppen att få läka.
Eva Karlsson Publicerad 27 augusti 2009, kl 10:55

Han har varit och föreläst i Ludvika och kommer precis in genom dörren hemma i Mockfjärd när jag får tag på honom per telefon. Det blir ganska många inspirationsföredrag nu för tiden, säger en mycket glad Clas Björling, det är bra både ekonomiskt och personligt.

I decembernumret 2008 skrev Kollega om Clas Björling som då berättade att han blev utbränd efter en Ironmantävling 2006. Han fick halsinfektioner, nervösa besvär, tunnelseende och var ständigt trött trots att han sov fjorton timmar per dygn. När vi träffades förra året hade han börjat träna men så fort han försökte hårdträna som förr sa hans kropp ifrån. Men den 3 augusti kunde han ställa upp i sin första Ironman på tre år.

- Jag lät pulsen styra min fart rakt genom tävlingen och tittade inte på de andra. Jag hade inga krav på mig själv, mitt mål var inte att vinna. Jag ville bara bevisa för mig själv att jag kunde komma tillbaka. Och nu när jag har gjort det har jag fått ett annat lugn.

Som en fantastisk bonus satte han banrekord på 8.26.24 och kunde gå därifrån med SM-guldet. Nästa mål är SM i duathlon den 5 september och därefter väntar en multisporttävling i Kina som Clas Björling ser som en bra träningssemester. "Det är ingen överlevnadstävling utan vi tävlar dagtid och bor på hotell, det känns som en bra gruppgrej." Nästa vår eller sommar hoppas han kunna genomföra en Ironman någonstans utomlands med hårdare konkurrens. 

Det låter som att du är fullt frisk nu?

- Inte hundraprocentigt. Det är ett tag kvar. Två träningspass om dagen funkar några dagar i veckan men inte i alla. Jag återhämtar mig inte så snabbt som jag skulle vilja. Men binjurarna och andra organ läker, korttidsminnet är bättre och tunnelseendet har nästan försvunnit.

Clas Björling säger att han älskar att idrotta ännu mer än vad han gjorde förr, då tog han allt för givet. Visst har det funnits dagar när han har tvivlat på att han skulle kunna bli frisk igen men oftast har magkänslan sagt till honom att han är på rätt väg. Hans inre känsla och kompetent hjälp utifrån har varit viktiga bidrag till läkningen.

Vad råder du andra som har bränt ut sig?

- Fastna inte för mycket i situationen och skapa förutsättningar för att hamna i en läkande cirkel. Man måste våga göra förändringar - det finns ju en anledning till att man har blivit utbränd. Se till att umgås med människor som ger energi, och inte med dem som tar. Trots att man är längst ner på stegen måste man hela tiden våga tro att man kan komma tillbaka. Om man ger upp är det svårt.    

Fakta

En Ironmantävling består av 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling och avslutas med att deltagarna springer ett maraton.
Läs mer om Clas Björling på www.clasbjorling.com

Eva Karlsson