Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så kom han tillbaka efter utbrändheten

Efter tre år är triathleten Clas Björling tillbaka från sin utbrändhet. Första steget var att gå och handla själv, nästa att orka cykla tio minuter. I början av augusti tog han SM-guld och satte nytt banrekord på Ironman i Kalmar.
- Min räddning var att jag är duktig på att fokusera på delmålen. Man måste tillåta kroppen att få läka.
Eva Karlsson Publicerad

Han har varit och föreläst i Ludvika och kommer precis in genom dörren hemma i Mockfjärd när jag får tag på honom per telefon. Det blir ganska många inspirationsföredrag nu för tiden, säger en mycket glad Clas Björling, det är bra både ekonomiskt och personligt.

I decembernumret 2008 skrev Kollega om Clas Björling som då berättade att han blev utbränd efter en Ironmantävling 2006. Han fick halsinfektioner, nervösa besvär, tunnelseende och var ständigt trött trots att han sov fjorton timmar per dygn. När vi träffades förra året hade han börjat träna men så fort han försökte hårdträna som förr sa hans kropp ifrån. Men den 3 augusti kunde han ställa upp i sin första Ironman på tre år.

- Jag lät pulsen styra min fart rakt genom tävlingen och tittade inte på de andra. Jag hade inga krav på mig själv, mitt mål var inte att vinna. Jag ville bara bevisa för mig själv att jag kunde komma tillbaka. Och nu när jag har gjort det har jag fått ett annat lugn.

Som en fantastisk bonus satte han banrekord på 8.26.24 och kunde gå därifrån med SM-guldet. Nästa mål är SM i duathlon den 5 september och därefter väntar en multisporttävling i Kina som Clas Björling ser som en bra träningssemester. "Det är ingen överlevnadstävling utan vi tävlar dagtid och bor på hotell, det känns som en bra gruppgrej." Nästa vår eller sommar hoppas han kunna genomföra en Ironman någonstans utomlands med hårdare konkurrens. 

Det låter som att du är fullt frisk nu?

- Inte hundraprocentigt. Det är ett tag kvar. Två träningspass om dagen funkar några dagar i veckan men inte i alla. Jag återhämtar mig inte så snabbt som jag skulle vilja. Men binjurarna och andra organ läker, korttidsminnet är bättre och tunnelseendet har nästan försvunnit.

Clas Björling säger att han älskar att idrotta ännu mer än vad han gjorde förr, då tog han allt för givet. Visst har det funnits dagar när han har tvivlat på att han skulle kunna bli frisk igen men oftast har magkänslan sagt till honom att han är på rätt väg. Hans inre känsla och kompetent hjälp utifrån har varit viktiga bidrag till läkningen.

Vad råder du andra som har bränt ut sig?

- Fastna inte för mycket i situationen och skapa förutsättningar för att hamna i en läkande cirkel. Man måste våga göra förändringar - det finns ju en anledning till att man har blivit utbränd. Se till att umgås med människor som ger energi, och inte med dem som tar. Trots att man är längst ner på stegen måste man hela tiden våga tro att man kan komma tillbaka. Om man ger upp är det svårt.    

Fakta

En Ironmantävling består av 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling och avslutas med att deltagarna springer ett maraton.
Läs mer om Clas Björling på www.clasbjorling.com

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.