Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så klarar du ekonomin fram till lön

Är plånboken tunn efter semestern? Du är inte ensam.
Här är nio tips på hur du klarar dig fram till augustilönen.
Ola Rennstam Publicerad

Skolorna har börjat och semestern är slut. Efter sommarens eskapader gapar det tomt i plånböckerna på många håll - kanske börjar till och med krediten sina?

Konsumentrådgivare och familjeekonomerna har tre grundläggande råd för att få pengarna att räcka: planera, handla billigt och dra in på utgifter. Självklarheter kan tyckas, men det finns faktiskt ganska mycket pengar att tjäna.

* Låt bli kreditkortet. Bestäm dig för att försöka leva på de kontanter du har kvar.

* Ta med matlåda till arbetet - det blir mycket billigare än att äta ute. Rotfrukter och bönor är mättande och billiga. Det går att koka goda soppor för en liten peng. Var prismedveten och utnyttja extrapriser men köp inte mer än vad ni äter upp så slipper du kasta mat.

* Undvik småutgifter som godis, glass, fika och tidningar. Mindre utgifter är ofta  boven i dramat. En latte varje dag under ett år kostar till exempel 11 000 kronor, enligt Konsumentverkets beräkningar.

* Baka eget bröd. Frukost kan vara ett dyrt kapitel. Att baka eget matbröd blir både godare och billigare. Frys in bröd eller frukostbullar och värma i mikron, de blir som nybakta.

* Sälj onödiga prylar på nätet. Det ger snabba pengar. Rensa garderober, höststäda vind och källare på saker du aldrig använder.

* Plocka svamp och bär! Laga till en härlig lasagne eller omelett med svamp och njut av en blåbärspaj till dessert. Vill du inte äta det själv får du numera sälja svamp och bär som du plockat för upp till 12 500 kronor per år utan att behöva betala skatt på inkomsten.

* Strunta i alla reor från och med i dag. Slopa impulsköpen.  Där finns ingenting som du måste ha.

* Samåk, cykla eller promenera till jobbet. På Konsumentverkets hemsida finns en bilkalkyl där du kan se hur mycket din bil kostar att köra per mil. Planera din körning om du måste ta bilen.

* Om du har skulder så ska du skaffa dig bra överblick över situationen. Vad måste jag betala av först? Vad kan vänta? Ta inte ytterligare lån för att reda ut situationen. Bit hellre huvudet av skammen och be någon närstående om ekonomisk hjälp.

Källa: Konsumentverket och Ikanobanken

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.