Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Riskgrupp för KOL testas

Astra Zeneca genomför ett lungfunktionstest bland anställda i Södertälje som riskerar att drabbas av KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom. Nämligen anställda som är minst 45 år och som röker eller har rökt.
Lisbeth Nieminen Publicerad
AstraZeneca Biotech Laboratory, Södertälje

Bland 2500 anställda kan det statistiskt sett finnas 130 personer som har KOL, säger företaget i ett pressmeddelande. På detta sätt hoppas man inspirera andra arbetsgivare att ge sina anställda samma chans.

Enligt den medicinskt ansvarige Georgios Stratelis har hundratusentals svenskar har KOL utan att veta om det. Sjukdomen ger symptom som kan förväxlas med långvarig förkylning, nedsatt kondition eller ålderstecken. Det leder till att man söker vård sent i sjukdomsutvecklingen.

KOL kan upptäckas tidigt med hjälp av spirometri, ett enkelt och snabbt lungfunktionstest. Ju tidigare sjukdomen upptäcks och den drabbade slutar röka, desto effektivare kan förloppet bromsas och lindras.

Några frågor till Georgios Stratelis:

Går det att på en levande person fastställa i vilket stadium sjukdomen befinner sig?
- Ja. Med spirometri får man fram hur många procent personen har kvar av sin lungfunktion. 90 procent av vårdcentralerna har spirometer men de används sällan.

Är KOL verkligen behandlingsbar?
- Ja. Det viktigaste är rökstopp. Om man har 30-procentig förlust vid diagnostiken förblir det 30 procent. Sedan finns det läkemedel som vidgar luftrören, så att personer med KOL mår bättre, andas lättare och orkar mer.

Många kan eller vill inte röka. Finns det hopp om lindring för dem?
- Även de har hjälp av KOL-läkemedlen. Men bara rökstopp stoppar fortsatt försämring av lungfunktionen.

Astra Zeneca tillverkar ju KOL-medicin. Så med er offensiv bland personalen agerar ni samtidigt i egen sak, eller hur?
- Det gör vi, men det är vi inte ensamma om. Mitt eget forskningsområde är tidig diagnos och prevention av KOL i primärvården. Stora svenska undersökningar visar att det finns mellan en halv miljon och 700 000 rökare med KOL. Men bara en bråkdel är diagnostiserade och kända av sjukvården. KOL har historiskt varit och är fortfarande en lågprioriterad sjukdom.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.