- Varsel ligger i farans riktning. Det är dock för tidigt att säga, men vi måste få tryck i förhandlingarna och då är varsel alltid en möjlighet, säger Martina Perzanowska, Unionens avtalsansvariga.
Det var sent på tisdagskvällen som Unionens avtalsdelegation sa nej till hemställan från medlarna Christina Rogestam, Jan Sjölin och Malte Eriksson. Fackets företrädare invänder mot att lönenivån är för låg, individgarantin är sämre än i industrins avtal och att det inte finns någon lösning på att många handelstjänstemän pressas att förhandla bort sin övertidsersättning. Enligt avtalsansvariga Martina Perzanowska var individgarantin i budet lägre än de 360 kronor på 18 månader som industrin tecknat avtal om. Dessutom pekar hon på att löneförhöjningarna var baktunga, vilket innebär att större delen av påslagen kommer sent under avtalsperioden.
- Arbetsgivarna vill bara titta på industrin, men den är i kris och handeln går med mer vinst än någonsin, säger Martina Perzanowska.
Hon reagerar också på att arbetsgivarna gått LO-förbundet Handels till mötes och gått med på förhållandevis höga lönehöjningar och att revisionsdatumen ligger tidigare än i industrin.
Unionens avtalsdelegation har åkt hem. Medlarna gör paus i sitt arbete, men är beredda att börja arbeta igen om parterna begär det. Ett eventuellt konfliktvarsel är det bara Unionens förbundsstyrelse som kan besluta om.
- Omöjligt att säga vad som händer nu, men vi stänger inga dörrar, säger Martina Perzanowska.
Förhandlingarna med Svensk Handel rör tre avtalsområden. Det är tjänstemannaavtalet Sif, tjänstemannaavtalet HTF och avtalet för detaljhandeln. Inom de tre områdena finns omkring 80 000 anställda och ungefär hälften av dem är fackligt organiserade.