Riksdagsmän vill ha laglig rätt att opinionsbilda på arbetsplatsen
De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Ronny Olander och Bengt Silfverstrand vill säkra rätten till politisk information och opinionsbildning på arbetsplatserna. I en motion kräver de lagstiftning.
- Det är en obehaglig fråga, det tycker jag också. Att lagstifta om demokrati. Men det har hänt att politiker, även jag personligen, blivit avfärdade bara någon dag innan de ska till en arbetsplats. Arbetsgivaren har helt enkelt ringt och sagt att man inte är välkommen, trots att det varit bestämt länge och man är överens med de fackliga organisationerna, säger Ronny Olander.
Han menar att det tillhör de demokratiska fri- och rättigheterna att få information om och diskutera politik där det behövs. Även på arbetsplatsen.
- Vi ska vara fria att diskutera de här frågorna på vår fria tid, såsom luncher och fikaraster. I dag förfogar arbetsgivaren över arbetsplatsen och man kan misstänka att arbetsledningen inte vill ha politiker där, särskilt inte socialdemokratiska, eftersom det händer att vi inte är välkomna.
Arbetsmarknadsutskottet har tagit riksdagsledamöternas parti och ger nu regeringen i uppdrag att utreda rätten till opinionsbildning på arbetsplatsen, något som gläder Ronny Olander som, tillsammans med Bengt Silfverstrand har kämpat för frågan i flera år. Utskottet var dock oenigt. De fyra borgerliga partierna avvisade förslaget.
- Jag utgår från att det händer något nu. Alternativet är dåligt, eftersom det innebär att man inte tar ställning. Väljer man att ta ställning måste man diskutera hur vi kan hjälpa till att få till stånd de politiska diskussionerna ute på arbetsplatserna. Jag är inte främmande för lagstiftning.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001