Det blir allt vanligare att jobbpendla långa sträckor. För drygt 11 procent av Sveriges anställda tar det 45 minuter eller mer att ta sig till arbetet. I en ny avhandling från Umeå universitet, har kulturgeografen Erika Sandow kartlagt långpendlingen i landet och undersökt dess effekt på inkomst och relationer. Resultatet visar att karriär och ekonomi ofta gynnas av pendling till annan ort, men att det också får sociala konsekvenser för relationen till familj och vänner.
I studien ingick två miljoner svenskar, som antingen var gifta eller sammanboende. Erika Sandow har med hjälp av Statistiska Centralbyrån jämfört deras relationsstatus mellan en 10 års period. Enligt hennes studie är det främst män som pendlar och det är också deras karriärer som gynnas mest. Däremot visar resultatet också att risken för separation är 40 procent högre för långpendlare än för andra.
Med tiden anpassar sig långpendlarna dock, och får också livspusslet att gå ihop, menar Sandow. Har man därför pendlat i över fem år minskar risken för separation.