Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Regeringens åtgärder inte tillräckliga

Regeringens förslag om ändringar i sjukförsäkringen riskerar att bli ytterligare en intråcklad lapp i försöket att lappa och laga ett bristfälligt regelverk. Problemen kvarstår, anser TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.
Johanna Rovira Publicerad

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson presenterade, tillsammans med fyra andra företrädare för alliansen, en artikel på DN Debatt i idag, med rubriken Så här vill vi i alliansen förbättra sjukförsäkringen. Bland annat föreslås att en ny regel införs som säger att personer ska kunna få stanna i sjukförsäkringen, om det visar sig vara "oskäligt på grund av sjukdom" att de i stället ska söka jobb.

Formuleringen "oskäligt" oroar Roger Mörtvik på TCO:

- Hittills har det varit mycket godtycke i sjukförsäkringen, men en skälighetsklausul lämnar ännu större utrymme för olika bedömningar. Det är oklart vad oskäligt betyder och regeln är för oprecis för att kunna användas på ett rättssäkert sätt.

Han efterlyser en tydligare bedömningsgrund och lyfter fram TCO:s förslag om en rehabiliteringsersättning för de som är sjuka i längre än 2,5 år. Samtidigt är han positiv till att det ändå händer något och att regeringen tycks ha lyssnat på kritiken mot sjukförsäkringen.

- Det är första gången som man egentligen erkänner att just de här reglerna blev inte så bra. Reglerna kom nog till för att det fanns en känsla av att det fuskades mycket, men att så många faktiskt åker tillbaka in i sjukförsäkringen visar att det inte stämde att folk var sjuka för skojs skull.

-  Jag hoppas att de ändringar som framförs bara är en plan och att det finns möjligheter att förbättra förslaget annars riskerar detta att bli ytterligare en lapp i ett regelverk som lappats och lagats många gånger sedan det infördes.

En av de åtgärdsförslag som Mörtvik hoppas kommer att förbättras är att de nollklassade, alltså de personer som en gång utförsäkrats och förlorat sin sjukpenninggrundade inkomst, ska få en "ersättning som motsvarar vad dessa personer fått under arbetslivsintroduktionen".

- Vad man inte säger är att den ersättningen är 223 kronor om dagen. Det innebär att dessa personer även fortsättningsvis kommer att få en ersättning som inte går att leva på. Många av dem måste ändå söka socialbidrag.

- Det är svårt att veta vad förslaget om tidigare rehabiliteringsinsatser betyder egentligen. Det låter bra och om det handlar om att Försäkringskassan får ökade resurser och tidigare kan jobba med arbetsinriktad rehabilitering är det positivt. Men det kan också betyda att det ska bli lättare att sparka sjukskrivna.

- Alliansens förslag skapar varken ett system som ger möjlighet till försörjning eller förbättrar förtroendet för sjukförsäkringen, säger Roger Mörtvik.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.