Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Regeringen drar in pengarna till fackens EU-kontor

De svenska facken mister ett statsbidrag på 5,5 miljoner för EU-bevakning enligt regeringens budget. Det kan innebära att LO:s, TCO:s och Sacos informationskontor i Bryssel drabbas.
Publicerad
Statsbidraget finansierar huvuddelen av driftkostnaderna för Brysselkontoret. Utbetalningen har administrerats av Arbetslivsinstitutet som regeringen vill lägga ned från årsskiftet. Centralorganisationerna ska nu uppvakta regeringen om pengarna.
- Annars får facken ta ställning till om de vill och kan finansiera verksamheten med egna resurser, säger Sven Svensson, Brysselkontorets chef, som dock inte är särskilt orolig över verksamhetens framtid.
- Jag utgår från att facken inte vill att vi ska lämna Bryssel efter 17 framgångsrika år.
Kontorets huvudsakliga uppgifter är att bevaka vad som händer inom EU och informera om det, ta hand om besökande grupper och skapa kontakter och nätverk för lobbyverksamhet.
- I dag har vi väldigt goda kontakter med nyckelpersoner i beslutsprocesserna inom EU och jobbar mycket med den gemensamma europafackliga politiken. Vilket kräver närvaro på plats, säger Sven Svensson.
Vad har ni åstadkommit?
- Bland det viktigaste är att svensk fackföreningsrörelse funnits med och spelat en väldigt viktig roll när viktiga frågor, som tjänstedirektivet, behandlats. Så att det inte blir lika hemskt som det var tänkt från början, säger Sven Svensson.
Även arbetsgivareorganisationerna Sveriges kommuner och landsting och Svenskt näringsliv har Brysselkontor. De förstnämndas verksamhet finansieras med skattemedel, de sistnämnda betalar själva.
- Men Svenskt Näringsliv har ju rika medlemmar och därmed också helt andra resurser än vi har, säger Sven Svensson.
Han tror i och för sig inte att arbetsgivarna har något emot fackens Brysselkontor.
- Men de ser säkert gärna att fackens ekonomi försvagas.
Leif Dergel, internationell sekreterare på TCO, konstaterar:
- Den borgerliga Bildtregeringen ökade faktiskt på statsbidraget till vår EU-bevakning då man såg det som ett allmänsvenskt intresse.
Varför den nuvarande regeringen inte har samma inställning vill Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, inte kommentera.
- Men vi har ju talat om i två års tid hur vi vill ha det. Om man ska föra en ansvarsfull ekonomisk politik och finanspolitik måste man också se över vad staten inte ska lägga pengar på och vi lägger alla pengar på att få folk i arbete, säger hon.
- Den här verksamheten tycker vi parterna ska ta hand om. Och när det blir fler jobb och facken får fler medlemmar så kan de nog också ta den här kostnaden själva.
Varför ska arbetsgivarna inom Sveriges kommuner och landsting kunna använda skattemedel för att finansiera sitt Brysselkontor medan facken inte kan göra det?
- Jag vet inte riktigt hur det där fungerar. Men då handlar det ju om någon slags indirekt skattefinansiering där kommunerna med sin offentliga verksamhet, liksom företagen, måste se till att den här kostnaden ryms i budgeten. Så jag tycker inte det är jämförbart, säger Eva Uddén Sonnegård.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.