Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rätt mus är många olika

Musarm är inte längre någon exotisk yuppiesjuka, utan kan drabba vemsomhelst som arbetar vid datorn. <br />Du kan minska riskerna genom att variera musen vid datorn. Läs våra tips,<br />
Publicerad
Standardmusen är kanske listigt uttänkt, men monotoni och upprepade rörelsemönster innebär alltid risker för förslitningsskador. Och inte finns det någon ergonomisk supermus som en gång för alla botar allt vad karpaltunnelsyndrom heter.
Ergonomernas bästa tips är variation och rätt storlek på musen. Flera möss på skrivbordet och en förgreningskontakt som gör att du lätt kan byta mus är bäst. Här är några exempel på vad du kan byta mellan:

1) Ullman PenClic Mouse är en svensk uppfinning som ser ut och används ungefär som en vanlig penna. Musfunktionerna styrs med tummen och pekfingret och underarmen kan vila mot bordsskivan. Priset är 1620 kr och den finns att köpa på till exempel Ermi, Tegnerlunden 14 i Stockholm eller Engboms, Norrtullsgatan 1. Den går också att beställa på www.kondator.se.

2) Mousetrapper Classic är en enkel och finurlig uppfinning, med en roterande styrstav, som kan driva en till vansinne innan man vänjer sig. Kostar 1300 på Engboms men finns också på Ermi och på www.edcon.se.

3) Mousetrapper elektronic - ser ut ungefär som Classic, men har en klickbar rullmatta som även passar för vänsterhänta. Pris 2 435 på www.edcon.se, men finns också på Ermi och Engboms.

4) Mousetrapper electronic och classic bör kombineras med en kil eller ett underhandsstöd - det behöver inte Mousetrapper Office, som är den nyaste modellen med inbyggt armstöd. Kostar från 2 744 på Ermi.

5) Anir, vertical mouse. Påminner om en pilotspak som man drar över bordsytan. Finns i två storlekar från 705 kronor på www.komplett.se.

6) Orbit Elite Trackball. Tvåknappars pryl i ny design, som ska vara ergonomisk, där styrkulan lyser. Passar både höger- och vänsterhänta. Finns att köpa på www.edcon.se för 405 kronor.

7) Logitech cordless Trackman Optical. Stor trådlös mus med styrkula som inte sitter mitt på musen, utan vid sidan av. Passar alltså inte vänsterhänta och är inget för en späd kvinnohand. Finns på Logitechs webbutik för 699 kr och på Ermi

8) Storleken har visst betydelse. Eftersom vi har olika stora händer behöver vi olika stora möss. Counturmusen finns i fem storlekar för högerhänta och tre för vänsterhänta och tanken är att man ska prova ut en som passar som handen i handsken. Nya modeller är på ingång till Ermi och kommer att kosta från 1500 kronor.

9) Minimusen. Idealisk på resan och för folk med små händer. Trådlös. 620 kr på Ermi. Nästa storlek heter Pocketmouse och har en utdragbar sladd.



Övriga musalternativ:


Wacom Intous 2 A5 är en med en lös penna som ersätter musen. Mer info på www.wacom.com.
Fotmanövrerad mus finns också. En pedal som man rör pilen med, en annan som man klickar med. www.fentek-ind.com .
På samma webbadress hittar du också den röststyrda musen.
Ett billigt och enkelt alternativ är MouseIT - en svensk uppfinning, som består i ett skal man häktar på standardmusen för att få stöd för fingrarna. Finns att köpa på www.mouseit.se för 49 kronor.
www.musarm.org finns tips på annan kompletterande datorutrustning som kan förbättra arbetsställning och arbetssätt.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.