Det berättade Lars-Bonny Ramstedt, Unionens och PTK:s förhandlingschef, på Unionens första förbundsråd, som förlagts till Nynäshamn. Förbundsrådet är Unionens högsta beslutande organ mellan kongresserna. På mötet deltog valda delegater från hela landet.
Lars-Bonny Ramstedt berättade om innehållet i de just avslutade samtalen mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Samtalen har nu övergått i förhandlingar.
Han betonar att det är hans bild av samtalen och att inget ännu är beslutat. Det här är hans bedömning av vad som kommer bli viktigt i ett kommande huvudavtal.
Tanken bakom huvudavtalsnämnden är att den ska ta ställning till vad som är god sed på arbetsmarknaden. Det finns de som kan tänka sig att en sådan nämnd skulle kunna säga ja eller nej till en varslad konflikt medan andra säger att facket aldrig någonsin skulle gå med på att släppa ifrån sig beslutanderätten över stridsåtgärderna. Mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK finns dock inget beslutat om en sådan nämnd eller några befogenheter för den.
Medlare i varje bransch har fått namnet förhandlingsmedlare och idén går ut på att det ska finnas medlare som utses av parterna och de ska ha en procedurordning att arbeta efter.
Med den här typen av förändringar skulle parterna själva ta över viktiga delar av det som statliga Medlingsinstitutet arbetar med.
- Grunden ska även i fortsättningen vara den svenska modellen, där jag tycker att det är viktigt att parterna tar ansvar för kollektivavtalet. Det betyder att både vi och Svenskt Näringsliv ska stå upp för avtalet. Jag anser också att det ska innebära att facket verkar för att företag ska gå med i en arbetsgivarorganisation och på samma vis tycker jag att arbetsgivarna ska rekommendera sina anställda att gå med i facket, säger Unionens och PTK:s förhandlingschef.
När Svenskt Näringsliv bjöd in till samtal om huvudavtal efterlyste arbetsgivarorganisationen en förändring av konfliktreglerna. Ett slags svar på deras begäran kan huvudavtalsnämnd och förhandlingsmedlare vara.
Arbetsgivarna vill även ha en förändring av las - lagen om anställningsskydd. Det är troligt att Svenskt Näringslivs företrädare Urban Bäckström och Jan- Peter Duker kommer förespråka att kvalifikation och kompetens ska få stor betydelse - kanske större än anställningstiden - vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Som svar på arbetsgivarnas inbjudan lyfte facken fram frågor som har med effekterna av strukturomvandlingen att göra. Facken vill skapa gemensamma skydd för de anställda som drabbas av näringslivets allt snabbare förändringar.
Lars-Bonny Ramstedt berättar att man i samtalen diskuterat rehabiliteringsförsäkring och förlängd och arbetsfri uppsägningstid.
- Rehabiliteringen ska inte vara beroende av företagets möjligheter. Det ska vara en försäkringslösning som ger rätt till rehabilitering, säger Lars-Bonny Ramstedt, som ännu inte är riktigt säker på hur en sådan försäkring ska utformas eller organiseras.
En idé har varit att dubblera uppsägningstiden och göra den arbetsfri om de lokala parterna kommer överens om turordningen vid uppsägningen. Vinsten för de uppsagda är att de får tid på sig att hitta något annat med bibehållen lön.
I samtalen har rehabförsäkringen och den dubbla uppsägningstiden blivit ett paket tillsammans med sänkta arbetsgivaravgifter. Om parterna skapar en ny rehabiliteringsförsäkring och förlänger uppsägningstiden ökar företagens kostnader och då har det setts som rimligt att de tre huvudorganisationerna vänder sig till regeringen med en begäran om sänkta arbetsgivaravgifter.
Lars-Bonny Ramstedt berättar att han också förespråkat att det ska finnas ett mervärde för den som är med i facket och att det borde vara en del av förhandlingarna.
I samtalen har LO och PTK förklarat att det är ett absolut krav för ett nytt huvudavtal att Laval-domens effekter motverkas. Det är troligt att det hos Svenskt Näringsliv finns förståelse för att facken inte tycker det är någon idé med ett nytt huvudavtal om ett utländskt kollektivavtal helt kan förta värdet av ett svenskt avtal.