Intresset för att söka sig över landsgränsen för att jobba ökar i samma takt som arbetslösheten stiger i Sverige. Men oavsett om du är utstationerad av ett svenskt företag, söker jobb på plats eller blivit lokalanställd i det nya landet finns det en hel del saker att tänka över innan avresan.
- Social- och sjukförsäkring glömmer många bort. Vad händer om jag blir sjuk i det nya landet? Påverkas min a-kassa eller pension av de villkor som finns här jämfört med Sverige? Det är små frågor som får stora konsekvenser om man inte vet hur det ligger till, säger Jihad Adlouni.
Den fackliga hjälpen utomlands är beroende på vilken anställning du har. Är du utstationerad eller ingår i ett svenskt bolag så kan ditt fackförbund hjälpa dig som vanligt. Är du däremot lokalanställd måste du gå en annan väg. Unionen erbjuder då ett så kallat Uni-pass, ett gränsöverskridande avtal som ger dig rätt till juridisk hjälp oberoende av var i världen du befinner dig.
- Det är ett samarbete fackförbund emellan. När du flyttar till ett nytt land ska facket i Sverige hjälpa dig att ta kontakt med respektive förbund i det nya landet, säger Christer Forslund, internationell sekreterare på Unionen.
De flesta som reser utomlands för att jobba väljer ett närliggande land som Norge eller Danmark, och det är också i dessa länder som arbetsmarknaden ser ljusast ut just nu.
- Trots finanskrisen så har de länderna en förhållandevis god arbetsmarknad. Tjänstesektorn och industrin lockar många, sedan finns det även stora chanser inom hotell, restaurang och vård och omsorg, säger Jihad Adlouni.
Även callcenter i till exempel Holland och Skottland söker ibland svensktalande personal.
- Språket är en viktig del att tänka på innan man åker. I de flesta länder går engelska bra, en del jobb efterfrågar till och med svenska men åker du till Frankrike utan att kunna språket blir det knivigare, säger Jihad Adlouni.
Fortfarande är den största gruppen som prövar lyckan utomlands ungdomar. Men snart är trendbrottet ett faktum.
- Fler och fler upptäcker vilka möjligheter som finns. Nu för tiden är ett jobb inte längre än en flygresa bort.
Fakta
- Var ute i god tid. Även om du får ett jobb snabbt kan det ta en stund att undersöka boende, levnadskostnader och allmänna försäkringar.
- Att söka jobb utomlands kan i princip gå till på två sätt. Hemifrån via en jobbportal eller på plats i det nya landet. Några vanliga jobbportaler är jobsearch, ec.europa, mytellus. Även arbetsförmedlingen har många länkar värda att kika på.
- Länderna inom EU kräver inget arbetstillstånd. Det gör däremot länderna utanför.