Ett femtontal oroade hade samlats utanför Socialdepartementet när namnunderskrifterna skulle lämnas över. Med sig hade de även påskägg med godis, detta går trots allt under namnet Påskuppropet, och kanske lite smågodis kan blidka socialförsäkringsministern...
En av uppropets initiativtagare, Jenny Fjell, och tre namngivna personer hade fått tillstånd att överlämna namnlistorna, men när tiden var inne kom en av Husmarks politiskt sakkunniga ut och sa att det inte skulle bli något möte med ministern, eftersom nätverket hade skickat ut ett pressmeddelande och fler än vad man kommit överens om var på plats. Det blev en upprörd diskussion.
- Det här visar ungefär hur man känner sig om man är sjuk - man blir osynliggjord. De drabbades röst ska inte få höras, sa Jenny Fjell som till vardags är läkare inom psykiatrin i Stockholm.
Jenny Fjell har startat påskuppropet och dragit igång nätverket Resurs för att protestera mot försämringarna för de sjuka. Hon kan inte se något bra med de nya reglerna, som syftar till att få fler sjukskrivna att börja jobba.
- Det sämsta med förslaget är att den tidsbegränsade sjukersättningen försvinner och att den sjukskrivne måste prövas mot hela arbetsmarknaden efter sex månader oavsett anställning. En läkare sjukskriven för depression kan till exempel tvingas söka jobb som spärrvakt, säger Jenny Fjell.
I sällskap hade hon sjukskrivna som är oroliga för hur reglerna kommer att slå mot dem, företrädare för olika organisationer, t ex Nackskadeförbundet och OMM, Organisation mot mobbning, samt läkare som reagerat mot att patienter som de anser är sjuka, blir fullt arbetsföra enligt Försäkringskassans bedömning.
Många upprörda röster hördes och erfarenheter delades när gruppen vägrade lämna departementet utan att få lämna protesten, men efter en stund släpptes fyra in till ministern i alla fall.
- Jag sa att vi står kvar här i receptionen tills de kommer ut, och då ändrade de sig, berättade Bert Magnusson, ordförande i Nackskadeförbundet.
Antoine Elkhoury hade en annan fundering om vilka som ska anställa alla som nu är sjukskrivna, men som inte kommer att få ersättning i framtiden:
- Frågan är om Socialdepartementet anställer folk som är sjuka, undrade Antoine, tandläkare sjukskriven till 75 procent bland annat för en nackskada. 25 procents administration klarar han.
Beslutet om de nya reglerna fattas den 4 juni och ska gälla från 1 juli, med vissa övergångsregler. Den 3 juni planerar olika patientorganisationer en demonstration mot beslutet.