Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Protester mot hårdare sjukregler

De nya sjukförsäkringsreglerna som ska gälla från i sommar slår hårt mot många sjuka. Det menar de 2 500 som skrivit under Påskuppropet. Protestlistan lämnades på onsdagen till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
Carita Portuondo Andersson Publicerad
Jenny Fjell

Ett femtontal oroade hade samlats utanför Socialdepartementet när namnunderskrifterna skulle lämnas över. Med sig hade de även påskägg med godis, detta går trots allt under namnet Påskuppropet, och kanske lite smågodis kan blidka socialförsäkringsministern...

En av uppropets initiativtagare, Jenny Fjell, och tre namngivna personer hade fått tillstånd att överlämna namnlistorna, men när tiden var inne kom en av Husmarks politiskt sakkunniga ut och sa att det inte skulle bli något möte med ministern, eftersom nätverket hade skickat ut ett pressmeddelande och fler än vad man kommit överens om var på plats. Det blev en upprörd diskussion.

- Det här visar ungefär hur man känner sig om man är sjuk - man blir osynliggjord. De drabbades röst ska inte få höras, sa Jenny Fjell som till vardags är läkare inom psykiatrin i Stockholm.

Jenny Fjell har startat påskuppropet och dragit igång nätverket Resurs för att protestera mot försämringarna för de sjuka. Hon kan inte se något bra med de nya reglerna, som syftar till att få fler sjukskrivna att börja jobba.

- Det sämsta med förslaget är att den tidsbegränsade sjukersättningen försvinner och att den sjukskrivne måste prövas mot hela arbetsmarknaden efter sex månader oavsett anställning. En läkare sjukskriven för depression kan till exempel tvingas söka jobb som spärrvakt, säger Jenny Fjell.

I sällskap hade hon sjukskrivna som är oroliga för hur reglerna kommer att slå mot dem, företrädare för olika organisationer, t ex Nackskadeförbundet och OMM, Organisation mot mobbning, samt läkare som reagerat mot att patienter som de anser är sjuka, blir fullt arbetsföra enligt Försäkringskassans bedömning.

Många upprörda röster hördes och erfarenheter delades när gruppen vägrade lämna departementet utan att få lämna protesten, men efter en stund släpptes fyra in till ministern i alla fall.

- Jag sa att vi står kvar här i receptionen tills de kommer ut, och då ändrade de sig, berättade Bert Magnusson, ordförande i Nackskadeförbundet.

Antoine Elkhoury hade en annan fundering om vilka som ska anställa alla som nu är sjukskrivna, men som inte kommer att få ersättning i framtiden:

- Frågan är om Socialdepartementet anställer folk som är sjuka, undrade Antoine, tandläkare sjukskriven till 75 procent bland annat för en nackskada. 25 procents administration klarar han.

Beslutet om de nya reglerna fattas den 4 juni och ska gälla från 1 juli, med vissa övergångsregler. Den 3 juni planerar olika patientorganisationer en demonstration mot beslutet.

Fakta

Förslaget till nya regler innebär bland annat:

  • Att fasta tidpunkter införs då arbetsförmågan prövas. Efter sex månader ska den sjukskrivne som inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb söka nya jobb.
  • Man ska kunna vara sjukskriven max ett år, därefter kan det bli förlängd sjukpenning i max 18 månader, men med lägre ersättning.
  • Tidsbegränsad sjuk- eller aktivitetsersättning tas bort. De som har sådant fasas ut successivt fram till 2012.
  • Högre krav ställs för att få förtidspension.
  • Mycket pengar kommer att sparas i sjukförsäkringen. En beräkning är 17 miljarder de närmaste åren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.