Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Populära företag har mindre nöjda anställda

Nybakade studenter drömmer om att göra karriär i företag med kända varumärken. Men efter ett par år prioriterar de trygghet och stabilitet.
Publicerad
Många arbetsplatser som inte står högt i kurs bland studenter får höga betyg av sina anställda. En hel del återfinns i den offentliga sektorn och basindustrin, till exempel Stockholms Stad och pappers- och massatillverkaren SCA. Det visar en undersökning av analysföretaget Exido som omfattar 40 000 tekniker och ekonomer, både yrkesverksamma och studenter.
Inom vissa konsultbranscher och bland företag med starka varumärken är det tvärtom. Där finns många arbetsgivare som rankas högt utanför företaget, medan de anställda är mindre imponerade. Det gäller till exempel H&M.
Ola Källqvist är vice vd på Exido. Han tror att lågkonjunkturen kan förklara en del av resultatet.
- Inte alla företag har varit bra på att ta hand om de som blev kvar i bolaget under de sämre tiderna, säger han.
Astra Zeneca, Tetra Pak och Ikea får toppbetyg av båda grupperna.
- Det finns en lång tradition av bra personalpolitik på företaget, säger Terje Andersson, klubbordförande för Sif på Astra Zeneca i Södertälje.
Han är inte särskilt förvånad över resultatet.
- Men så finns ju saker som kan bli bättre, det ska man inte sticka under stol med.
Han påpekar att läkemedelsbranschen har flera goda år bakom sig. Därför har företaget kunnat kosta på sig att ta hand om sin personal.
- Vi har till exempel en matsal i egen regi. Och friskvårdsanläggningar och simbassäng, säger Terje Andersson.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.