Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Personal testas för KOL

När Astra Zeneca lungtestade sin rökande personal över 45 år i Södertälje fann de 51 personer som hade KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom. Nu fortsätter företaget att testa anställda i Mölndal som befinner sig i riskzonen för sjukdomen.
Johanna Rovira Publicerad

Cirka åtta procent av den svenska befolkningen beräknas ha KOL. Men 80 procent av dem vet inte om det. KOL kan upptäckas hjälp av spirometri, ett enkelt och snabbt lungfunktionstest. Är man över 45 och röker eller har rökt minst ett paket cigaretter om dagen i 10 år, så tillhör man riskgruppen.

På Astra Zeneca i Södertälje var det dock betydligt färre procentuellt som konstaterades ha KOL efter att ha genomgått lungfunktionstestet. Bland de 25 000 anställda skulle det statistiskt sett finnas 130 personer med KOL, men bara 51 fall upptäcktes.

- Det kan bero på att personalen på Astra Zeneca kanske inte röker i lika hög grad som andra yrkesgrupper, säger Ann-Christine Berg på Astra Zeneca.

I Mölndal, där företaget har cirka 1 000 anställda över 45 år, finns det 86 personer som visat sig ha sänkt lungfunktion och nu ska träffa en läkare för att få en diagnos. Sjukdomen går att behandla, särskilt om den upptäcks i tid och om den drabbade slutar röka.

Astra Zeneca tillverkar medicin för att lindra symtomen - är det därför ni gör de här testerna?

- Vi gör det här för att visa andra företag att de med enkla medel kan upptäcka sjukdomen bland sina anställda. KOL är den dödliga sjukdom som ökar mest i dödlighet och den borde prioriteras mer. Folk som får diagnos alldeles för sent kostar dessutom samhället pengar, säger Ann-Christine Berg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.