Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pauspiller till anställda

Unionen Gävleborg finkammade industriområdet Sörby urfjäll under Unionenveckan och på torsdagen delade en Unionentrio ut kassar med pauspiller och pamfletter till lunchgästerna vid Gävle teknikcenter.
Johanna Rovira Publicerad

Arbetsplatser där det jobbar en eller flera Unionenmedlemmar fick under veckan oväntat besök. Regionkontoret passade under Unionenveckan på att tåga runt bland företagen i ett industriområde i Gävle och visa upp sig. Eva Hansson och hennes namne Eva Åsberg hade på torsdagen besökt 18 arbetsplatser vilket resulterade i flera nya chefsmedlemmar och eventuellt två kollektivavtal.

- Våra spontanbesök har varit väldigt uppskattade, vi har känt oss välkomna överallt, säger Eva Åsberg.

Men vid lunchtid på torsdagen kunde de båda Evorna ta en paus i värvandet och se hur deras kollega Maria Hillbom tillsammans med regionchefen Mia Aho Wahlberg och Unionens förste vice ordförande Bengt Olsson tog över facksnacket.  Trion hade utrustat sig med kassar, innehållande inbjudningskort till förbundet och till nöjesparken Furuvik, samt tablettaskar med pauspiller, som de trugade på restaurangbesökarna och andra förbipasserande.

- Tanken är att vi ska vara synliga, sade Mia Aho Wahlberg.

Särskilt synliga ville man vara för ett företag i huset som varken har klubb eller kollektivavtal.

- Förra gången vi stod här var det anställda därifrån som vände i trappen när de såg oss, berättar Maria Hillbom.

Den här gången var reaktionerna blandade. De flesta tog tacksamt emot Unionenkassen eller åtminstone en tablettask, medan andra från företaget i fråga skyggt avvisade gåvan.

- Det känns märklig, det är sällan man ser såna här reaktioner, man undrar om de är rädda för att vi ska börja slåss? sade Bengt Ohlsson och förföljde resolut några av de avogt inställda för att få dem på bättre tankar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.