Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

På väg mot nya löner

Nu är det allvar! Nu har förhandlarna samlats vid sammanträdesborden och ett flera månader långt race mot nya löner är igång. För att du lättare ska kunna hänga med i alla turer har Lön&jobb skapat ett förhandlingsspel på nästa uppslag. <br /><br />
Publicerad
Förhandlingarna i en avtalsrörelse kan liknas vid ett sällskapsspel, fast med väldigt stort allvar. Om du följer tidsaxeln i Förhandlingsracet på nästa sida, från start till mål så ser du tydligt hur ett nytt löneavtal manglas fram. Det är teorin, men i verkligheten kommer mycket spännande att hända, som du får läsa om i Lön&jobb och dagspress.
Ingen avtalsrörelse är nämligen lik den andra. Rävspel, starka känslor och offentliga angrepp i media kommer att skapa spänning runt själva förhandlandet, som sker i slutna rum.
Utspelen har redan börjat. Och de signalerar en ovanligt hård avtalsrörelse. Åtminstone tre tecken i media bekräftar detta:
När Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow gjorde utspelet om att svenska toppchefer var dåligt betalda och att styrelsearvoden i näringslivet för låga var det som att be om problem i avtalsrörelsen.
Löntagarna har sett hur pengar regnat över näringslivets toppar, medan de själva fått hålla till godo med moderata löneökningar. Svaret kom också direkt:
-Hans omsorg om redan överbetalda direktörers och styrelseledamöters plånböcker leder med all säkerhet till ryggdunkningar på direktionsvåningar och i styrelserum, svarade Mari-Ann Krantz, Sifs ordförande, men varnade för följderna.
Bland både tjänstemän och arbetare har man diskuterat lönekrav på fyra procent för att man tar ansvar för en fortsatt god konjunktur. Nu konstaterade Krantz att fackets ansvarstagande balanserar på en ytterst slak lina inför den ohöljda girighet som Treschow uttryckt.
Det andra tecknet är a-kassan, som Lön&jobb har skrivit mycket om. Den högre avgiften kan man klara om man får del av jobbavdraget, men de försämrade reglerna för ersättning kan inte den som blir arbetslös undvika. Därför måste de lägsta lönerna hållas uppe så att a-kassenivån blir rimlig. Risken finns också att lägre a-kasseersättning gör att arbetslösa tvingas ta jobb med ännu lägre lön. Det måste facket motverka.
Här blir det fajt, liksom om arbetstiderna. Svensk Handel vill luckra upp reglerna för ob-ersättning och andra arbetsgivare vill har mer flexibla lösningar för arbetstiden. Att arbetsgivarna också vill ha ökade löneskillnader hör till spelet.
En fråga som kan krångla till avtalsrörelsen för tjänstemännen är Svenskt Näringslivs avhopp från pensionsförhandlingarna med LO. Kostnaderna för ett nytt pensionsavtal ska räknas av från löneökningarna, säger arbetsgivarna. Provokationen ligger i att synsättet innebär att det knappast blir kvar några pengar till löneökningar. Tvärbromsar förhandlingarna på LO-sidan kan det påverka alla.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.