Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oviss visstid ger stressad personal

Allt fler företag inom tjänstesektorn drar ned på ordinarie personal och satsar istället på visstidsanställda. En undersökning från Handelsanställdas förbund visar att över hälften av de anställda på arbetsplatser med hög grad av tidsbegränsade anställningar är stressade och kommer hem utmattade från jobbet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 5 juli 2012, kl 10:16

Sedan 2008 har det skett en gradvis ökning av antalet visstidsanställningar. Bland de olika anställningsformerna är det den allmänna visstids och de så kallade "vid behovsanställningarna" som ökat allra mest.
En oroväckande utveckling anser Handelsförbundet som under Almedalen bjöd in till ett seminarium för att diskutera hur man kan göra otrygga anställningsformer trygga.
- Det finns två parter som drabbas av dessa otrygga arbetsformer. Dels är de personerna som måste ta de jobben och ständigt fundera över hur mycket de kommer att få jobba och vad lönen blir. Dels har vi dem som redan finns på arbetsplatserna och ska introducera de här personerna och som får ta ett väldigt stort ansvar över arbetsplatsen, säger Susanna Gideonsson, första vice ordförande i Handelsanställdas förbund.

Handels undersökning visar att på arbetsplatser med hög grad av tidsbegränsade anställningar, upplever 61 procent av den ordinarie personalen att jobbet ofta eller alltid är mycket stressigt. På dessa arbetsplatser svarade 60 procent också att de ofta eller alltid kommer hem utmattade efter arbetsdagens slut. Siffran är 20 procent lägre på de arbetsplatser med låg grad av tidsbegränsade anställningar.
- Företag tror att de tjänar pengar på att vara personalsnåla, fast det egentligen är tvärtom. Det är klart att tidsbegränsade anställningar ska få finnas för att täcka upp produktionstoppar. Problemet blir när man systematiskt använder dessa anställningar för att spara på budgeten. Stora och trygga företag måste kunna planera längre än så, säger Åsa Märs, kampanjchef på Unionen.

Jonas Milton, vd på Almega, anser att statistiken är skev och att visstidsanställningarna inte alls ökar, snarare tvärtom.
- Vår senaste statistik visar att antalet tillsvidareanställningar ökar. Oavsett är dock stressfaktorn och otryggheten någonting som både arbetsgivare och fackförbund måste arbeta med tillsammans.
Han anser att en god start kan vara att utbilda chefer och ledare i arbetsmiljö.
- Det måste finnas klara rutiner så att inte personalen får ta allt ansvar vid en introduktion som egentligen är arbetsgivarens ansvar.

Han får medhåll av Åsa Märs.
- Jag tror att det är en bra idé. Men sen handlar det också om att lyfta de mjukare arbetsmiljöfrågorna, kring hur människor faktiskt mår på sina jobb. Vi har rutiner för när någon bryter ett ben, men inte när en arbetstagare är stressad.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.