Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Övertid het avtalsfråga för handeln

Bland tjänstemännen på Icas huvudkontor i Solna har fyra av fem förhandlat bort sin övertid. Det har bytt övertidsersättningen mot några semesterdagar och ett lönepåslag. Detta är en av de stora frågorna i avtalsrörelsen.
Göran Jacobsson Publicerad 10 maj 2010, kl 11:31

- Problemet är att Ica inte ger något val vid anställningen utan erbjuder bara det ena. Jag tänker mig att det beror på var i livet man befinner sig om det är fördelaktigt med övertidsersättning eller med det mer oreglerade systemet, säger Kristian Ekstrand, vice ordförande för Unionenklubben på Ica i Stockholm.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna i Svensk Handel har strandat och medlare är utsedda. Strandningen förvånade facket, och arbetsgivarnas biträdande förhandlingschef Stefan Myrefelt säger bara att motsättningarna är stora.

Förhandlingsutrymmet krymper

Eva Claeson deltar för Unionen i förhandlingarna. Hon säger att förhandlingsutrymmet minskar och att det kan bli svårt att säga nej till ett bud från medlarna. Till det kommer att när Medlingsinstitutet utser medlare ingår det i deras uppdrag att se till att löneökningarna blir desamma som i de först slutna industriavtalen.

För facket är den bortförhandlade övertiden, lönen och individgaranti bland det väsentliga medan arbetsgivarna har föreslagit att det ska bli lättare att visstidsanställa och att de ska ha rätt att undanta var femte från turordningsreglerna vid uppsägning.

Tidigt på förmiddagen liknar entrén på Icas huvudkontor en flygplats. Besökare med och utan dragväskor ska checka in. De kommer för att erbjuda sina konsulttjänster eller för att övertala Ica att köpa deras varor. Ljudnivån är hög och de står och sitter i små grupper kring den röda receptionsdisken.

Vinnare och förlorare

Kristian Ekstrand arbetar en våning upp med artikelinformation för produkterna på Ica-butikernas mejerivaror. Han har skrivit bort sin övertidsersättning och det passar honom, eftersom han har små barn. Ibland vill han gå hem tidigt och jobba igen vid något annat tillfälle.

I de personliga anställningskontrakten byts övertidsersättningen mot tre eller fem semesterdagar och en summa pengar, som på Icas huvudkontor rör sig om tusen kronor.

- En del vinner och andra förlorar på den bortskrivna övertiden. För den som arbetar 20 timmar övertid varje månaden är inte tre eller fem semesterdagar särskilt bra.

Större löneutrymme

På Icas huvudkontor finns runt 650 anställda. Unionenklubben omfattar även dem som arbetar på lagren i Årsta och Kallhäll. Klubben har 250 medlemmar.

Kristian Ekstrand säger att de strandade förhandlingarna skapat en väntsituation. Många frågar om lönepåslagen och han kan inte ge några svar.

- Industriavtalen har historiskt haft stor betydelse, men så ser det inte ut idag. Handeln tjänar mycket pengar. Ica går jättebra. Det borde ge oss större löneutrymme än industrin.

På våningen under huvudkontorets entré finns en stor Ica Maxi-butik. Avtalet för LO-medlemmarna i butiken är klart sedan länge. Efter strejkvarsel och hårda diskussioner skrevs avtalet under. Löneökningarna för de butiksanställda blir 4,7 procent de närmaste 24 månaderna och datumen för lönehöjningarna ligger betydligt tidigare än i industriavtalen.

- Jag kan ju bara hoppas att tjänstemännen får lika bra ökningar, säger Kristian Ekstrand.

Stor lönespridning

Unionens förhandlingar med Svensk Handel rör egentligen tre avtalsområden. Det är tjänstemannaavtalet Sif, tjänstemannaavtalet HTF och avtalet för detaljhandeln. Tanken är att slå samman de två första områdena.

Inom de tre områdena finns bortåt 80 000 anställda och ungefär hälften är fackligt organiserade. Lönespridningen är stor. Den lägst betalda tiondelen ligger under 21 500 kronor medan den högst betalda tiondelen har löner över 41 500 kronor. Medianlönen bland Unionens medlemmar i handeln ligger på 27 500 kronor i månaden. Det kan jämföras med Unionenmedlemmarna på Teknikområdet, som hade en medianlön på 30 700 kronor i månaden förra året.

 Icas lager i Kallhäll nordväst om Stockholm försörjer 250 butiker i Mälardalen med varor. Lagret ligger i skogen en bit från centrum i Kallhäll. Roger Farjesson är driftansvarig och han sitter i samma klubbstyrelse som Kristian Ekstrand på huvudkontoret.

Han tycker informationen från Unionen om de strandade förhandlingarna är dålig. Han berättar att klubbstyrelsen haft telefonmöte och att styrelsen bara kunnat konstatera att de inte vet vad som händer.

För honom är ob-ersättningen viktig. Den finns i avtalet, men den är allt för låg tycker han. Samtidigt kan han se att tjänstemännens jobb på lagret allt mer sker på obekväm arbetstid.

- Jag har personalansvar och jag tycker inte Ica betalar så bra för det. Företaget borde kunna skjuta till lite mer, säger Roger Farjesson.

Han har också invändningar mot Unionens sätt att driva avtalsrörelse. Han tycker facket gått lite för lätt fram när de första avtalen slöts. Roger Farjesson hade väntat sig mer strid.

- Jag jämför med LO-förbundet Handels. De driver på mycket hårdare - åtminstone har jag fått det intrycket utifrån vad jag läst.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.