Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Otrygghet avskräcker från IT-jobb

Arbetstillfällena inom IT ökar. Samtidigt söker allt färre till IT-relaterade utbildningar, ett av skälen kan vara den tidigare otrygga arbetsmarknaden. <br />
Publicerad
Allt färre söker sig till IT-utbildningar. För sex år sedan sökte sammanlagt 20 000 till någon form av IT-utbildning, förra året var antalet 2000. Samtidigt finns ett behov av kompetent personal. Redan i dag talar en del företag om att det är svårt att rekrytera.
Åsa Holmgren förbundsekonom på Sif, tror att företagen och deras retorik har ett stort ansvar för utvecklingen.
- Det är jättetråkigt att det är så få sökande, men samtidigt bör man ta sig en funderare kring varför det blivit som det blivit.
Hot om outsourcing och flytt till låglöneländer gör att många drar sig för att arbeta inom IT. En undersökning från förra året visar att var tionde Sifmedlem inom IT-branschen inte tror att deras jobb finns kvar om tre år. Detta återspeglas även hos studenter som väljer utbildning.
På frågan om det råder personalbrist inom IT-branschen i dag svarar Åsa Holmgren så här:
- Det jag vet är att personalomsättningen ökar, fler byter jobb och då ökar konkurrensen om kunnig personal. Man känner att det börjar röra på sig igen och många kanske får bättre erbjudanden från andra företag.
På IBM har man nyligen anställt 200 personer efter en tid utan några nyanställningar alls.
Enligt presschef Barbro Lådö var det inga problem att hitta rätt personal.
- Vi har både fått tag på personer med erfarenhet och anställt ett antal nyutexaminerade.
Däremot känner hon viss oro för återväxten då så få söker sig till utbildningarna.
- Jag tror själv att det är en eftersläpning från IT-boomen. Det tar en stund innan människor kan känna sig trygga igen

ANNE-LI LEHNBERG





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.