Österrike har näst störst lönegap mellan könen i hela Europa. En österrikisk kvinna har i snitt 40 procent lägre lön än sin landsman. Detta faktum upprör Barbara Marx Bakk och Bernd Kulterer från Gewerkschaft der privatangestellten, ett privatjänstemannaförbund med runt 250 000 medlemmar. De båda är på besök i Sverige för att få tala med systerorganisationen Unionens jämställdhetsexperter.
- Vi tycker det är en stor skam att hamna tvåa i denna fråga, så vi har kommit hit till Sverige, som ligger några steg före oss i jämställdhetsfrågan, för att kolla vad ni har gjort och lära oss mer, säger Bernd Kulterer.
- Vårt gap är 40 procent, ert är bara 20 och vi skulle bli lyckliga om vi kunde nå till er nivå.
- Jämställdhet har aldrig varit något viktigt område inom fackförbundsrörelsen i Österrike - man har överlåtit jämställdsfrågorna på kvinnoorganisationerna inom förbundet, säger Barbara Marx Bakk.
Men det är slut med den inställningen nu. De båda österrikiska besökarna har startat ett jämställdhetsprojekt inom sitt förbund och fått stort genomslag i sitt lands media genom att kräva tre extra centrala avtalsförhandlingar under kommande tioårsperiod - förhandlingar som enbart ska handla om kvinnolöner.
- Alla är överens politiskt om att det inte ska få finnas så stora löneskillnader mellan kvinnor och män, men det händer inget konkret. Vårt krav var ett sätt att bryta tystnaden, säger Bernd Kulterer.
De två besökarna är också nyfikna på hur lönekartläggningar går till i praktiken. Landet har nyligen instiftat en lag om att lönekartläggningar ska göras vartannat år på företag med över 1000 anställda.
- Vi har inte så mycket erfarenhet av den nya lagen, så vi ville veta hur ni gör här, säger Barbara Marx Bakk.