Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oro i Ånge efter nedläggningsbesked

Efter Fujicolors besked om att man lägger ned filmframkallningen i Ånge och flyttar en del till Skärholmen i Stockholm är oron och vreden stor bland de 84 som mister jobbet.
Publicerad
- Diskussioner om att minska till ett labb har funnits i tio år. Men vi trodde aldrig att man skulle lägga ned här, säger Sifklubbens ordförande Ann-Christine Holmqvist.
- De flesta av oss är kvinnor som gått direkt hit efter grundskolan. En del har varit anställda i 40 år och vi är nästan alla i den värsta åldern för att hitta ett annat arbete. Beskedet blev en oerhörd chock, men nu börjar också ilskan komma.
I Ånge i Medelpad finns en lång tradition av framkallning. Under de senaste tjugo åren har den till största delen tyskägda Fujicolor varit arbetsgivare, en av de största privata på orten med sina knappt 3 000 invånare.
- Alla har någon anknytning till företaget som varit som ett skötebarn för oss och det går inte att jämföra den känslan med hur det är i Skärholmen, säger Ann-Christine Holmqvist.
Enligt företagsledningen är en orsak till nedläggningen användningen av digitalkameror och att man måste satsa mer på digital teknik, vilket blir billigare i Skärholmen.
- Det där köper jag inte. Det skulle inte kosta mer här uppe, säger Ann-Christine Holmqvist.
Förra hösten sades 25 anställda upp för att man skulle spara 40 miljoner kronor.
- Det här har varit dåligt skött under lång tid. Under många år pumpade man in enorma summor för att behålla verksamheten som den var. Om man i stället gjort en del mindre förändringar tidigare så hade vi sluppit dagens situation, säger hon.
Fujicolors ledning har meddelat att personalen ska vara arbetsbefriade under uppsägningstiden och att en omställningsorganisation ska finnas på plats. Den första förhandlingen mellan facken, Sif och Handels, och arbetsgivaren hålls den 22 september. I dag, tisdag, samlas de fackanslutna för att diskutera hur man går vidare.
- Många mår oerhört dåligt. Men det är ändå en fördel när man jobbat så många år tillsammans att vi blivit som en stor familj där vi stöttar varandra, säger Ann-Christine Holmqvist.

ANITA TÄPP





















Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.