Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ordnade nya jobb åt kollegorna

När Helen Åkerlund varslades om uppsägning från Eon tog hon ett eget initiativ. I dag har hon och nio av hennes kollegor jobb på IT-konsultfirman Ciber.
Niklas Hallstedt Publicerad

Totalt var det 20 anställda som varslades om uppsägning i oktober när Eon skulle lägga ned sin kundsupport i Sundsvall.

Helen Åkerlund hade fått tips från en kollega som kände någon som jobbade på en konsultfirma i Stockholm, och skickade över sina papper, och nämnde även sina arbetskamrater. Det ledde så småningom till kontakt med Ciber.

- Vd:n ringde upp mig och ville komma upp och träffa mig och mina kollegor. De ville öppna kontor i Sundsvall och ville ha oss alla tio. Det är helt overkligt, säger Helen Åkerlund.

Extra roligt är att de kan fortsätta arbeta tillsammans.

- Vi är en otroligt tight grupp. Kollegorna har tackat mig väldigt mycket.

De tio som Ciber tagit över arbetade samtliga med kvalitetskontroll för att säkerställa Eons affärssystem.

Att de uppsagda i Sundsvall fick nya jobb ger hopp även till varslade på Eon i Kalmar. Kundtjänsten ska flyttas till Malmö och över 60 tjänster försvinner från orten. För några veckor sedan startade två av de anställda, Lena Karlsson och Lisa Nurmi Mo, en egen hemsida, där de marknadsför sig själva och ett antal av sina kollegor.

På sidan kan intresserade arbetsgivare nu se vilken kompetens och erfarenhet 23 av Eons anställda har.

- Vi har fått lite kontakter, men ännu har det inte lett till något, säger Lena Karlsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.