Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oorganiserade på Ericsson fick högre lönebud än Sifmedlemmar

Ericsson har gett instruktioner till samtliga chefer att ge två tiondelar mer till personal som inte är med i facket, än vad sifare ska få. Det väckte ont blod och har fått Sifs förhandlingschef att agera.<br />
Publicerad
- De straffar oss för att vi är sifare och det är allvarligt. Vi bråkar och bråket är inte slut än, säger Åke Hjortsten, ordförande för Sifklubben på Ericsson.
- Jag blev milt sagt förgrymmad när jag hörde det. Detta drabbar oss som organisation, säger Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt som nu begärt och genomfört överläggning med Teknikarbetsgivarna och Ericssons förhandlingschef.
Det är i de skriftliga instruktioner från Ericssons ledning till företagets chefer som det uttrycks att personal som inte är med facket ska få två tiondelar extra i lönepåslag jämfört med sifare, 3,7 procent istället för 3,5 procent. Samma sak gäller för medlemmar i Sveriges Ingenjörer, även de ska få ett extra påslag.
Något skäl anges inte i instruktionerna, enligt Åke Hjortsten. Men i samtal med Ericssons ledning framgår att företaget vill premiera akademiker, och statistiskt sett finns det fler akademiker i gruppen som inte är med i facket.
- Vi har svårt att tro på det. Vi misstänker att skälet är något annat.
Enligt Hjortsten strider de nya instruktionerna mot Ericssons tidigare löneprinciper där lönen sätts efter prestation, potential och vilken svårighetsgrad jobbet man utför har. Utbildningsnivån har inte varit en parameter för lönesättning.
- Men om nu företaget vill premiera akademisk utbildning så är väl det okej, om man hade signalerat detta i löneförhandlingarna. Att man nu kommer efteråt...det är inte okej. Vi riskerar att tappa medlemmar om man ska straffas för att vara Sifmedlem.
I förhandlingar med Lars-Bonny Ramstedt har nu Ericsson lovat att dra tillbaka instruktionerna. Dessutom har man fått lova att om företaget vill betala något utöver avtalet ska det komma Sifmedlemmarna till del i lika hög grad som ingenjörerna och de oorganiserade.
- Det kommer kanske att kosta Ericsson en slant men det är inte vårt problem, säger Lars-Bonny Ramstedt.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.