Antalet Sifklubbar har minskat med drygt 18 procent under de senaste nio åren, till 2 464 stycken förra året. 40 procent av medlemmarna är nu klubblösa, med mindre möjlighet att påverka både arbetsgivaren och förbundet som konsekvens.
Enligt Thomas Hagman, Sifs regionchef i Skaraborg/Trollhättan, finns många orsaker till att klubbarna blir allt färre. En är att många inte orkar engagera sig på grund av dagens slimmade organisationer, en annan är de "rädslor" som finns.
- Man kan vara rädd för att komma i konflikt med arbetsgivaren eller att man saknar tillräcklig kompetens att företräda arbetskamraterna. Och tyvärr finns också en del arbetsgivare som gärna utnyttjar en ny klubbs oerfarenhet, säger Thomas Hagman.
Alla Sifmedlemmar kan få hjälp av en ombudsman, men dessa kan ont om tid.
- I vår region har varje ombudsman ansvar för 180 företag av vilka endast tio procent har egen klubb. Och även om ombudsmännen är experter så är det ju de anställda som har den dagliga kontakten med arbetsgivaren, säger Thomas Hagman.
För att fler medlemmar ska vilja och våga starta egna klubbar hoppas nu motionärerna att förbundets stadgar ändras så att "utvecklingsklubbar" kan startas. De förtroendevalda i nya klubbar kan då inta en slags adeptroll under exempelvis ett år då de inte förhandlar själva. I stället går de bredvid och lär av en ombudsman vid kontakterna med arbetsgivaren.
Samtidigt ska avdelningarna se till att de förtroendevalda anmäls till lämpliga kurser så att de får en tydlig utvecklingsplan för sitt nya uppdrag. När planen är genomförd tar klubben över ansvaret.
- Om man har kunskapen så har man också en trygghet i sitt förtroendemannaskap, säger Thomas Hagman.
ANITA TÄPP