Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ombudsmän som mentorer ska skapa fler klubbar

Antalet klubblösa Sifmedlemmar blir allt fler. För att vända utvecklingen vill nu fyra avdelningar att "utvecklingsklubbar" ska startas, där förtroendevalda får vara ansvarsfria adepter under ett år.
Publicerad
Förslaget förs fram i en motion till kongressen av Sifs avdelningsstyrelser i Skaraborg/Trollhättan, Borås, Småland och Göteborg.
Antalet Sifklubbar har minskat med drygt 18 procent under de senaste nio åren, till 2 464 stycken förra året. 40 procent av medlemmarna är nu klubblösa, med mindre möjlighet att påverka både arbetsgivaren och förbundet som konsekvens.
Enligt Thomas Hagman, Sifs regionchef i Skaraborg/Trollhättan, finns många orsaker till att klubbarna blir allt färre. En är att många inte orkar engagera sig på grund av dagens slimmade organisationer, en annan är de "rädslor" som finns.
- Man kan vara rädd för att komma i konflikt med arbetsgivaren eller att man saknar tillräcklig kompetens att företräda arbetskamraterna. Och tyvärr finns också en del arbetsgivare som gärna utnyttjar en ny klubbs oerfarenhet, säger Thomas Hagman.
Alla Sifmedlemmar kan få hjälp av en ombudsman, men dessa kan ont om tid.
- I vår region har varje ombudsman ansvar för 180 företag av vilka endast tio procent har egen klubb. Och även om ombudsmännen är experter så är det ju de anställda som har den dagliga kontakten med arbetsgivaren, säger Thomas Hagman.
För att fler medlemmar ska vilja och våga starta egna klubbar hoppas nu motionärerna att förbundets stadgar ändras så att "utvecklingsklubbar" kan startas. De förtroendevalda i nya klubbar kan då inta en slags adeptroll under exempelvis ett år då de inte förhandlar själva. I stället går de bredvid och lär av en ombudsman vid kontakterna med arbetsgivaren.
Samtidigt ska avdelningarna se till att de förtroendevalda anmäls till lämpliga kurser så att de får en tydlig utvecklingsplan för sitt nya uppdrag. När planen är genomförd tar klubben över ansvaret.
- Om man har kunskapen så har man också en trygghet i sitt förtroendemannaskap, säger Thomas Hagman.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.