Ett urval vårdcentraler informerades om att deras sjukintyg skulle specialgranskas och kvalitetsbedömas. Det, tänkte forskare från Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, skulle få läkarna att lägga sig vinn om att göra dem så fullödiga och tydliga som möjligt. Men så var inte fallet. Kvaliteten försämrades och sjukskrivningarna blev längre, jämfört med de vårdcentraler som inte fått information om skärpt kontroll.
- Försäkringsläkarna som har granskat intygen utan att veta vilka intyg som kom från vilka vårdcentraler tyckte att kvaliteten blev signifikant sämre utom på en punkt - beskrivningen av patienternas arbetsuppgifter. Det är ju en ganska neutral fråga. Vi hade hoppats få bättre underlag kring sjukdomen och dess konsekvenser för arbetsförmågan, säger Hans Goine, forskare vid institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och knuten till Försäkringskassan.
En förklaring skulle kunna vara att en läkare som vet att hans eller hennes sjukintyg kommer att granskas blir mer försiktig att ställa slutgiltig diagnos. Fler patienter kan ha remitterats till specialister.
- Men sanningen är att vi inte vet, säger Hans Goine.
Inte bara blev kvaliteten på underlagen till Försäkringskassan sämre. Sjukskrivningarna blev också längre. Men det kan till viss del förklaras av det dåliga underlag Försäkringskassan fått att fatta beslut på.
- Vi vet sedan tidigare att kompletteringar förlänger sjukskrivningar.
En tidigare studie visar att bara en fjärdedel av läkarnas sjukintyg håller måttet rakt igenom. Ändå begärs kompletteringar bara i 13 procent av fallen.
- Det finns en stor diskrepans mellan begärda kompletteringar och kvaliteten på sjukintygen. Det kan ju bero på att man har andra uppgifter utöver intygen att basera sina beslut på. Det kan också bero på att handläggarna på Försäkringskassan är överhopade med jobb, och de vet att vården är hårt pressad, så man låter i för hög grad udda vara jämnt, säger Hans Goine.
Han anser att det ytterst handlar om rättssäkerhet.
- Handläggarna skulle känna sig mer trygga med de beslut de fattar om de vet att de baseras på fullständigt underlag, i synnerhet nu när reglerna blivit så väldigt mycket strängare. Det är oerhört viktigt att den som har rätt till sjukpenning får det, och att den som inte har rätt blir utan.