Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ökad kontroll ledde till längre sjukskrivningar

Kvaliteten på läkares sjukintyg till Försäkringskassan lämnar en del i övrigt att önska. I en studie prövade kassan om skärpt kontroll kunde höja kvaliteten. Resultatet blev det motsatta.
Linda Svensson Publicerad

Ett urval vårdcentraler informerades om att deras sjukintyg skulle specialgranskas och kvalitetsbedömas. Det, tänkte forskare från Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, skulle få läkarna att lägga sig vinn om att göra dem så fullödiga och tydliga som möjligt. Men så var inte fallet. Kvaliteten försämrades och sjukskrivningarna blev längre, jämfört med de vårdcentraler som inte fått information om skärpt kontroll.

- Försäkringsläkarna som har granskat intygen utan att veta vilka intyg som kom från vilka vårdcentraler tyckte att kvaliteten blev signifikant sämre utom på en punkt - beskrivningen av patienternas arbetsuppgifter. Det är ju en ganska neutral fråga. Vi hade hoppats få bättre underlag kring sjukdomen och dess konsekvenser för arbetsförmågan, säger Hans Goine, forskare vid institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och knuten till Försäkringskassan.

En förklaring skulle kunna vara att en läkare som vet att hans eller hennes sjukintyg kommer att granskas blir mer försiktig att ställa slutgiltig diagnos. Fler patienter kan ha remitterats till specialister.

- Men sanningen är att vi inte vet, säger Hans Goine.

Inte bara blev kvaliteten på underlagen till Försäkringskassan sämre. Sjukskrivningarna blev också längre. Men det kan till viss del förklaras av det dåliga underlag Försäkringskassan fått att fatta beslut på.

- Vi vet sedan tidigare att kompletteringar förlänger sjukskrivningar.

En tidigare studie visar att bara en fjärdedel av läkarnas sjukintyg håller måttet rakt igenom. Ändå begärs kompletteringar bara i 13 procent av fallen.

- Det finns en stor diskrepans mellan begärda kompletteringar och kvaliteten på sjukintygen. Det kan ju bero på att man har andra uppgifter utöver intygen att basera sina beslut på. Det kan också bero på att handläggarna på Försäkringskassan är överhopade med jobb, och de vet att vården är hårt pressad, så man låter i för hög grad udda vara jämnt, säger Hans Goine.

Han anser att det ytterst handlar om rättssäkerhet.

- Handläggarna skulle känna sig mer trygga med de beslut de fattar om de vet att de baseras på fullständigt underlag, i synnerhet nu när reglerna blivit så väldigt mycket strängare. Det är oerhört viktigt att den som har rätt till sjukpenning får det, och att den som inte har rätt blir utan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.