Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt hopp i Trollhättan

Ett nytt bud från Spyker väcker hoppet hos anställda på Saab, som i fredags fick besked från General Motors styrelse om en avveckling av Saab Automobile. Unionen vädjar i dag tillsammans med IF Metall och Sveriges Ingenjörer till GM:s styrelse att noga överväga initiativ från kvarvarande intressenter.
Johanna Rovira Publicerad

- Det är en spännande värld vi lever i, konstaterar Anette Hellgren, ordförande på Saabs Unionenklubb i Trollhättan.

- Nu väntar vi på instruktioner från GM om hur avvecklingen ska gå till. Samtidigt känns det skönt att diskussionen om försäljning fortfarande finns uppe, att man ännu inte stängt dörren helt.

Spykers nya bud, som enligt ett pressmeddelande är modifierat på elva punkter, gäller fram till klockan 23.00 i kväll. Det finns också uppgifter om att det finns fler spekulanter.

Spekulationerna om varför GM beslutade om nedläggning innan den gamla tidsfristen vid nyår löpt ut är många. Bland annat att GM av olika skäl faktiskt inte är intresserad av att sälja Saab.

- Det är farhågor som lätt kan dyka upp. Jag tycker det är oerhört märkligt att man fattar beslut om nedläggning innan tidsfristen är ute, säger Anette Hellgren.

Unionen går i dag tillsammans med IF Metall och Sveriges Ingenjörer ut med ett öppet brev till GM:s styrelse. I brevet vädjar ordförandena för de tre fackförbunden till styrelsen att de överväger alla alternativ till avveckling.

- Vid sidan av mänskligt lidande blir kostnaderna för ägare, anställda och alla berörda av en avveckling mycket höga, skriver ordförandena i sitt öppna brev som kan läsas i sin helhet på www.unionen.se.

- Jag har tagit del av brevet och är jättestolt över förbundsledningen, säger Anette Hellgren. Det är viktigt att man agerar på alla nivåer för att visa GM att det är allvar bakom det här och att alla är intresserade.

- Vi jobbar oförtrutet vidare och vi kommer att göra allt vi kan för att så många verksamheter som möjligt blir kvar så länge det går även om vi inte får till någon försäljning, säger Anette Hellgren

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.